Гешев си избра две дами за свои заместнички

OFFNews 20 януари 2020 в 15:53 3804 0

Новият главен прокурор Иван Гешев има намерение да направи рокади сред заместниците в държавното обвинение. Две дами - Десислава Пиронева и Красимира Филипова, ще станат десни ръце на Гешев, ако бъдат одобрени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда, съобщи Лекс.

Красимира Филипова идва от Върховната касационна прокуратура, а Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура.

Според предложението досегашната заместничка Ася Петрова ще бъде освободена, тя оставя и ръководното място във Върховната административна прокуратура и ще е редови обвинител във ВКП. На нейно място идва Пиронева.

Красимира Филипова доскоро беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура. През март 2018 г. тя спечели конкурс на Прокурорската колегия и бе класирана на втора позиция бе повишена във ВКП. Филипова е и бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2", когато начело на МП бе Екатерина Захариева.

Десислава Пиронева пък е едно от трите български предложения за европейски прокурор, заедно със Светлана Шопова (СГП) и Теодора Георгиева (АССГ). Трите кандидатури бяха одобрени от Министерския съвет в началото на миналата година. Предстои процедура в Брюксел. 

Другите двама заместник главни прокурори са Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, и Мария Шишкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови