Гешев иска от ЦИК имунитета на Боян Расате. Комисията го даде (допълнена)

OFFNews 01 ноември 2021 в 18:06 3497 3

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Боян Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите на 14 ноември. Искането е след предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП), съобщиха от държавното обвинение.

В събота група, предвождана от Расате, нападна център на ЛГБТИ в София, изпотроши техниката в офиса и наряза гуми на мотопед. За това разказаха Мануела Попова и Глория Филипова от общностният ЛГБТИ център Rainbow Hub. Малко по-рано днес редица посланици на страни от ЕС и САЩ у нас осъдиха нападението. 

Малко по-късно ЦИК гласува с 11 "за" свалянето на имунитета на Боян Станков - Расате.

Досъдебното производство е започнато в 05 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври Расате в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК, съобщават от прокуратурата.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо Боян Расате. Разпитани са свидетели, извършени са и други действия по разследването.

Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс и за привличането му като обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер е необходимо разрешение на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2023

2

NeMoga

01.11 2021 в 19:15

Глупав си Васе....

-1580

1

Bace7

01.11 2021 в 18:56

Какво друго да очакваме от Каскета, освен съпричастност с пееразките проблеми...и той дет' се вика е в играта.