Гешев: Ако се докаже, че има манипулации при разпределение на делата, това ще е коронавирусът на системата

OFFNews 03 април 2020 в 20:28 17852 7

Ако се докаже, че има манипулиране на системата за разпределение на дела, това ще е коронавирусът в съдебната система. Това заяви главният прокуроро Иван Гешев пред БНТ.

На въпрос дали има данни и възможност неоторизирано хора извън съдебната система да имат достъп до разпределението на делата, Гешев отговори: “Накратко ще го кажа по следния начин. Всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. Да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища”.

Одиторите обаче не са получили достъп до централния сървър и така не могат да проверят данните за достъп до системата от IP адреси, които са извън съдилищата, както и данни, че в системата е влизано в нощни часове. Достъпът е отказан от служители в администрацията на Висшия съдебен съвет.

Прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата, стана ясно по-рано днес. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

“Ако се окаже, че това, което се констатира в одита, е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани”, бе категоричен Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

7

Jinx

06.04 2020 в 20:46

То от бацил като Ицо Иванов това ще стане, съдебен коронавирус

3000

6

Неук

04.04 2020 в 11:19

Матросов не съществува, г-н Гешев. Поне да бяхте прочели малко , а не само да говорите.
Мухамедянов - както е истинското му не се е появяал при Чернушка. А този Матросов, който е дошъл два дни след сражението ( по други източници седмици ) не е Матросов - Мухамедянов. Отделно е доказано, че истинският има самоотлъчка, а вторият е дезертьор. А най-вече е доказано, че енергията на проектила на MG42 ще изхвърли тялото дори на 100 кг човек ( Матросов е доста дребен от недохранване в детството си ) след 2-3 попадения. Скорострелността на картечницата е 1200 -1300 изстр. в мин., 20 в сек. А никому неизвестния редник Печагин мисля , че се казваше на съвсем друго място ( Сталинград ) превзема? ( унищожава ) укрепена точка с картечница, атакувайки я отзад с граната. Германските инженери са имали опит в създаването на укрепления за картечни гнезда, нека не ги подценяваме с коментари от невежи личности, за които дори собствената специалност е непреодолимо предизвикателство.

12182

5

sawall

03.04 2020 в 22:25

Ако се докаже (то няма да се докаже, ти държиш нещата под контрол), няма да има по-изненадан от тебе, Гешев нали? Айде разправяй такива на наивници, 30 години ви гледаме "доказателствата"...

8596

3

NikiDanev

03.04 2020 в 21:41

Мъ, ти нещо се засегна. От думите на Гешев или от моя преразказ? Или от фактите? Или мразиш някой да бъде на друго мнение? Или мразиш някой да бъде от друг отбор освен от твоя? Ами от тъпите клишета, които чета в тъжната ти жалба по скоро ти изглеждаш милиционерски.

8596

1

NikiDanev

03.04 2020 в 20:50

Подвеждащо заглавие. Гешев с типичния си шерифски стил конкретно обясни, че Христо Иванов и групичката "независими" магистрати от десно десните са манипулирали системата, като много набързо са я въвели и след това са брали плодовете от това. Какво общо има това със заглавието "призна"? Гешев не призна, а обвини! Доста голяма разлика, не мислите ли?