Германия чака да ѝ предадем българин, който първо ще бъде съден у нас

OFFNews 14 януари 2019 в 13:37 3783 0

Ще предадем българин на германските власти, за да го разследват за няколко престъпления, но след като приключи наказателното дело, водено срещу него от български съд, съобщиха днес от пресслужбата на Апелативния съд във Варна.

Състав на Варненския апелативен съд е потвърдил като правилно и законосъобразно решението на Окръжен съд – Варна от 4 януари тази година, с което на основание Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата на Германия, е допусната екстрадицията на Красимир Д., за да бъде разследван там за няколко престъпления, като предаването му е отложено до приключване на наказателно дело, което се води срещу него в Районен съд – Варна.

Европейската заповед за арест е издадена в началото на септември миналата година от прокуратурата на Висбаден. Въз основа на европейския документ ОС – Варна е взел мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Красимир Д. и е поискал допълнително различни документи от германските власти. Преди броени дни първата съдебна инстанция е допуснала под условие предаването на българина.

Днес Апелативният съд във Варна определи като неоснователна жалбата на защитата на Красимир срещу решението на ОС – Варна.

Предаването на българския гражданин се иска, за да бъде провеждено наказателно преследване за извършен „организиран грабеж“, „мошеничество“, „подправка на административни документи и търговия с тях“ и „търговия с незаконно отнети превозни средства“. В Европейската заповед за арест се посочва, че в периода септември 2017 г. - до 22 октомври същата година във Висбаден, Франкфурт, Рункел, Холандия е извършена „тежка кражба от организирана банда“, „пласиране на крадена стока с цел печалба“ и „подправяне на документи“.

Това са деяния, които представляват престъпления и по българското законодателство, пише в решението на Апелативния съд.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!