Гърция ни върна Йоско Костинбродския

OFFNews 14 януари 2021 в 15:43 1721 0

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския на българските власти, съобщиха от спецпрокуратурата. По-късно той е бил конвоиран до затвора в София от служители на Главна дирекция „Охрана" при правосъдното министерство.

Европейската заповед за арест на издирвания от българското правосъдие Йосифов бе издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 г., като целта бе той да изтърпи влязло в сила наказание от 4 г. лишаване от свобода, което му определи Върховният касационен съд (ВКС).

На 22 юни 2020 г. състав на ВКС потвърди присъда на Йосифов по дело на Специализирания наказателен съд, с която той е осъден на 1 г. затвор за изнудване и се привежда в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена по-рано от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил. Костинбродския обаче извършва ново престъпление в рамките на изпитателния срок.

На 22 юли 2020 г. Апелативният съд в град Корфу постанови задържаният в Гърция беглец от правосъдието да бъде предаден на българските съдебни власти. Изпълнението на това решение съдът отложи докато Йосифов изтърпи присъда от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие, наложена му от 3-членен състав на Първи наказателен съд в Солун на 8 октомври 2014 г.

Според решението на съда в Корфу 40-месечната присъда може да бъде преобразувана в 5 евро на ден от наложеното наказание, като до окончателното произнасяне по нея осъденият остава с мярка за неотклонение „задържане под стража".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!