Европейската проверка на прокуратурата ни се отложи заради родното обвинение

OFFNews 01 юни 2016 в 13:40 4877 9

Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. 

Това не е техническо действие, заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов по БНР. Той е убеден, че уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в 12 без 5 и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава прокуратурата. 

Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса, заяви още Иванов. 

Според него обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх. Дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване с проблемите. Централната тема на реформите в прокуратурата освен отчетността е вътрешната демократизация – въпросът е не само какво ще се разпише на хартия, а дали ще се промени атмосферата, каза още Иванов. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

9

Blagodatka Dushanova

01.06 2016 в 21:07

Професоре,а гербарите и бойколеоне ,и цацаров ,който е негов човек ,тях за какви ги определяш...кои са техните господари?...От тях не си ли омерзен?Сега те като са яхнали правосъдието по-добре ли е?Има ли го изобщо това правосъдие?

13340

7

Blagodatka Dushanova

01.06 2016 в 19:49

Господина "дето говори" си е винаги в час ,но си подаде оставката НЕ ,че за една годинка нищо не направи,а защото гербарите му попречиха нещо да направи!Гербарите са виновни изцяло ,че вече толкова време няма реформи и няма да има докато те са на власт!

63994

5

Red or Dead

01.06 2016 в 15:36

@чесън.....ти като хобит от средната земя ли го виждаш туй бостанскУ плашилУ кат....“великан“:))))

Апропо, платили си членския внос, ИцкУ честнУтУ....

12584

2

сдг

01.06 2016 в 14:24

Х.Иванов явно като Таков и другите активисти на ПМ и ДСБ,ги активират,само когато трябва да се плюе по България!