Европейската прокуратура засипана от над 100 сигнала за седмица

OFFNews 08 юни 2021 в 11:14 1989 0

Само седмица, откакто започна работа, Европейската прокуратура е зарината от сигнали - те са над 100. Днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде три български сигнала до прокуратурата, оглавявана от румънката Лаура Кьовеши.

Бройката бе назована от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съветa "Правосъдие и вътрешен ред", проведен в Люксембург, съобщи БНР.

На съвета е присъствала и самата Кьовеши.

Рейндерс посочи, че в момента са делегирани 88 европейски прокурори от 20 страни.

„Най-вече бих искал да припомня на страните членки, които още не са го направили, да приключат подготовката си, за да са напълно в ред с регламента на Европейската прокуратура - или като го пренесат в законодателството си, или пък като номинират всички делегирани прокурори, особено тези държави, които още не са го направили“, заяви Рейндерс.

Той ще поиска писмено обяснение от Словения защо още не е направила предложение за своите делегирани прокурори.

България предложи 10 кандидати, но от тях са одобрени само четирима. В началото на май стана ясно, че шестима от нашите кандидати са окончателно отхвърлени. Месец по-рано Лаула Кьовеши изпрати писмо до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с искане да предложи нови четирима кандидати за делегирани прокурори на мястото на отхвърлените трима - следователите Бисерка Иванова, Преслава Петкова и Мая Ковачева и съдията от СРС Христо Крачунов. Прокурорите обаче приеха писмото за сведение.

Днес стана ясно, че Швеция е потвърдила присъединяването си към Европейската прокуратура от догодина. На този етап в нея участват 22 страни членки, сред които и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови