Quantcast

ЕК препоръва прозрачно разследване на разговорите между "двете каки"

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 13:48 3367 1

ЕК препоръва прозрачно разследване на разговорите между

Европейската комисия препоръчва прозрачно и безпристрастно разследване на изтеклите записи от разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Това става ясно от публикувания в сряда Доклад на комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

През есента на 2015 г. в медиите се появи информация за предполагаем запис на разговор между две от основните лица, замесени в нередностите, установени в Софийски градски съд, което добави нови елементи към вече съществуващата полемика. След многократни призиви за независимо разследване ВСС и прокуратурата обявиха, че ще започнат разследвания във връзка със съдържанието на записите. С оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин, се казва в текста на доклада.

Комисията критикува сериозно разследванията по сериозни корупционни сигнали. Според евроекспертите разследвания по такива случаи за корупция и търговия с влияние в съдебната система са започвали само след "силен вътрешен натиск". В текста се посочва, че ВСС е предприел мерки за подобряване на случайното разпределение на делата, но не желае да реагира при сигнали за сериозни нарушения: 

При все това ВСС показа нежелание да реагира на твърденията за сериозни нарушения, допуснати от водещи съдии в Софийски градски съд. Дисциплинарни действия бяха предприети значително по-късно, след като министърът на правосъдието се зае с някои от случаите.

В доклада се посочват като положителни реформаторските усилия на новия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който се "изказва открито в подкрепа на реформите и видимо се ползва с уважение сред магистратите. Еврокомисията критикува невъзможността на ВСС да избере председател на Апелативния съд в София: 

При все това обаче други решения на ВСС във връзка с назначения продължиха да пораждат опасения относно липсата на прозрачност и евентуално упражняване на неправомерно влияние. Постът на председател на Апелативен съд — София е вакантен в продължение на вече почти две години и въпреки че за поста кандидатства съдия, получил изричната подкрепа на съдиите в този съд, ВСС не съумя да постигне необходимото мнозинство. Не съществуват ясни критерии за преценка при назначенията, което води до съмнения относно обективността на процедурите за назначаване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 14:22


е и?

чакай да си го преместя от левия в десния крачол.