ЕК препоръва прозрачно разследване на разговорите между "двете каки"

OFFNews 27 януари 2016 в 13:48 4036 1

ЕК препоръва прозрачно разследване на разговорите между

Европейската комисия препоръчва прозрачно и безпристрастно разследване на изтеклите записи от разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Това става ясно от публикувания в сряда Доклад на комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

През есента на 2015 г. в медиите се появи информация за предполагаем запис на разговор между две от основните лица, замесени в нередностите, установени в Софийски градски съд, което добави нови елементи към вече съществуващата полемика. След многократни призиви за независимо разследване ВСС и прокуратурата обявиха, че ще започнат разследвания във връзка със съдържанието на записите. С оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин, се казва в текста на доклада.

Комисията критикува сериозно разследванията по сериозни корупционни сигнали. Според евроекспертите разследвания по такива случаи за корупция и търговия с влияние в съдебната система са започвали само след "силен вътрешен натиск". В текста се посочва, че ВСС е предприел мерки за подобряване на случайното разпределение на делата, но не желае да реагира при сигнали за сериозни нарушения: 

При все това ВСС показа нежелание да реагира на твърденията за сериозни нарушения, допуснати от водещи съдии в Софийски градски съд. Дисциплинарни действия бяха предприети значително по-късно, след като министърът на правосъдието се зае с някои от случаите.

В доклада се посочват като положителни реформаторските усилия на новия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който се "изказва открито в подкрепа на реформите и видимо се ползва с уважение сред магистратите. Еврокомисията критикува невъзможността на ВСС да избере председател на Апелативния съд в София: 

При все това обаче други решения на ВСС във връзка с назначения продължиха да пораждат опасения относно липсата на прозрачност и евентуално упражняване на неправомерно влияние. Постът на председател на Апелативен съд — София е вакантен в продължение на вече почти две години и въпреки че за поста кандидатства съдия, получил изричната подкрепа на съдиите в този съд, ВСС не съумя да постигне необходимото мнозинство. Не съществуват ясни критерии за преценка при назначенията, което води до съмнения относно обективността на процедурите за назначаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!