Яне Янев създава напрежение между властите, смята шефът на СГС

OFFNews 25 януари 2016 в 10:09 3887 5

Яне Янев създава напрежение между властите, смята шефът на СГС

Яне Янев създава напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителната власт по въпроси, при които такова противоречие липсва.

Това смята председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов. Миналата седмица съветникът на премиера Борисов по въпросите с корупцията нападна Топалов, обвинявайки го в чистка. Той обяви, че шефът на съда е кумец на бившия временен шеф Владимир Йорданов. Сега същият този Йорданов, който от своя страна е протеже на Лозан Панов, е фаворитът на двамата за председател на Софийския апелативен съд. В същото време, след проведен в съда тест за съдебни помощници, сред които е и съпругата на Яне Янев - Галя, не е издържала изпита. Нападките на Яне Янев дойдоха именно след проведения тест и след есемеса, който премиерът Бойко Борисов изпрати на шефа на ВКС Лозан Панов

В интервю за БНР Калоян Топалов заяви, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера есемес:

Това може да се обобщи с една перифраза "Търсете съпругата". Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва.

Според Топалов от твърденията на Янев става ясно, че той е ръководител на една "агентурна клетка във ВСС, която е дълбоко законспирирана".

"Тя е и била заспала и съвсем наскоро се е събудила и активирала. Тъй като на г-н Янев са му били донесени „шокиращи сведения“ за дейността на цялата съдебна система и в частност СГС. А с оглед изнесените от него данни ставаме свидетели на това, че може би той ръководи такива клетки и във Върховния касационен съд. Другото, което разбрахме от него, е, че той следи тези въпроси на съдебната реформа изключително близко. Кога на г-н Янев му станаха всички тези неща? Не когато ВСС сам констатира фрапантни нарушения в работата на СГС, не в момента, когато временното и настоящето ръководство предприеха какви ли не действия, които бяха публично изнесени по различни поводи и обществеността беше запозната с тях, не в момента, когато беше обявено, че ще има тест за съдебните помощници, не в момента, когато излязоха резултатите от теста, а в момента, когато стана ясен резултатът на съпругата на г-н Янев от този тест. Който за зла участ съвпадна с онзи злощастен есемес, в момент, в който се развихриха много страсти. Следователно този специалист и премиерски съветник реагира на всичко случило се с месеци и години назад по отношение на наблюдаваните от него ресори. За какво ни е съветник, който коментира отдавна отминали събития?", коментира още Топалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови