Герой от разговорите на "двете каки" ще представлява ВСС

Чрез "опраскване" част от членовете на съвета си избраха "човека на Бойко"

Юлиан Христов Последна промяна на 20 януари 2016 в 16:15 8317 30

Герой от разговорите на

Димитър Узунов ще е новият представляващ ВСС. Кандидатурата му беше внесена изненадващо в дневния ред на съвета. Така в отсъствието на седем души 13 от ВСС замениха Соня Найденова - един от членовете, който се противопостави на намесата на изпълнителната власт в работата на ВСС, с Димитър Узунов - един от героите в разговорите между "двете каки".

Днешното заседание на ВСС премина със скандал, след като Милка Итова - също герой от разговора между двете съдийки, неочаквано внесе предложението за избиране на Узунов за представляващ ВСС. Това провокира петима души от съвета демонстративно да напуснат заседанието, а аргументът им - решението е взето не в залата на съвета и е предизвестено с оглед бройката на вносителите. Соня Найденова си направи своеобразен отвод от дебата и също напусна залата. 

Само преди ден бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви пред БНР, че именно Узунов е човекът за свръзка между ВСС и премиера Бойко Борисов и че той е авторът на СМС-а до премиера. Съобщението, неясно защо, беше препратено от Борисов на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на дебатите за проверка по скандала "Яневагейт". 

Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме".

От записите на разговор между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова става ясно, че именно Узунов е човекът, който държи пряка връзка с премиера. В единия от записите става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов на 12 февруари 2015 г., когато той бил в Брюксел, тъй като искала среща с него. Три минути по-късно с нея се свързал Димитър Узунов от ВСС, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на Съвета от Яне Янев. „Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

Узунов е и сред членовете на ВСС, които отказаха да оповестят разпечатка от комуникациите си в деня, в който премиерът е получил и препратил СМС-а на Лозан Панов. 

Заседанието на ВСС днес напуснаха - Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Соня Найденова и Галина Карагьозова. Последната припомни, че името на Узунов не слиза от страниците на медиите във връзка със СМС-скандала.

Според Калин Калпакчиев във ВСС "цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи". Той коментира, че решението за промяната на дневния ред е било взето "отвън" и той не би желал да участва в него. По думите му, във ВСС различното мнение може да доведе до ярост.

„Груба демонстрация на сила, която за мен е необяснима. Истината - която всички знаем, е че решението е взето извън тази зала. Това е наказателна акция на задкулисието срещу г-жа Найденова. Аз в този фарс няма да участвам, ще изчакам формалното взимане на решението отпред“, каза той.

Камен Иванов заяви, че не може и няма готовност да участва в обсъждането на тази точка и намира присъствието си в залата за излишно. Самата Найденова също отказа да участва в дебата с мотива, че щом има нужда от нов председателстващ на Съвета тя не е изпълнявала успешно задълженията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 08:53

Последният протокол от заседания на ВСС, качен на сайта им е от 14.01.2016. Този от 20.01.2016 го няма. Сигурно на трола "anton" протоколите му ги праща Димитър Узунов на СМС.

21.01 2016 в 08:31

Съвсем сериозно! Без да имам каквото и да е юридическо образование и без да знам как работи в детайли съдебната система съм 100% убеден, че ако махна всички хора по високите етажи на съдебната власт и подбера някакви студенти, пак без юридическо образование, ще се получи доста по-успешна съдебна реформа и хората ще имат по-голямо доверие в институциите.

21.01 2016 в 08:16

Тиквените, червенотиквеновчета!

21.01 2016 в 00:50

Ей, едноклетъчния !

Я виж протоколите от сайта, бе ЛЪЖЕЦ.

Лозан Панов е гласувал "за".

Точка.

21.01 2016 в 00:35

Между другото, (за да не се хване някой на герберастките лъжи) - Лозан Панов не е участвал днес на заседанието на ВСС и не е гласувал.

20.01 2016 в 22:50

.

Да попитам, едноклетъчните, нещо по-лесно:

Защо на Рада Дълбоката му е педерастко гласчето ?

.

20.01 2016 в 21:39

Типично за Бойко, силно притеснен от развоя на събитията яростно настоява ВСС да избере неговия човек Димитър Узунов за лице на ВСС. После слага тъжното лице и плаче пред медиите "ау-у-у, това е провокация към държавата", демек Той няма нищо общо и Той се отъждествява с държавата? Не нам тия номера! Всички вече ти знаем репертоара.

20.01 2016 в 21:09

.

Само не разбрах за какво квичат едноклетъчните, при условие, че Лозан Панов днес гласува "ЗА" тоя от снимката.

Айде някой костокок, бавно да обясни.

.

20.01 2016 в 20:32

ТИТАНИК.ЖАЛКА ИЗМЕТ А НЕ НАРОД.КОЛКО ТРЯБВА ДА СТЕ ПРОПАДНАЛИ ТА ОСТАВЯТЕ ЕДИН ПОЛУНОРМАЛЕН НЕГРАМОТЕН БАНДИТ ДА ВИ ВЗЕМЕ ЖИВОТА.МУТРАТА БОЙКО ВИ РАЗКАТА МАМАТА.СЪД ПРАВОСЪДИЕ НА КУКОВО ЛЯТО.

20.01 2016 в 20:26

усмихвам се когато видя разгневени тролове :) :) :) :)