ДПС предлага рамо за съдебната реформа под условие

Движението било срещу инвестиционното гражданство още преди, а сега му го вменяват като грях

OFFNews 11 февруари 2022 в 22:11 2058 1

ДПС предложи на новото мнозинство рамо за прокарване на съдебната реформа. Управляващите нямат конституционно мнозинство, но с ДПС мнозинство има, обяви зам.-председателят на движението Йордан Цонев пред БНТ.

"Щом има воля за съдебна реформа, представеното от ДПС предложение за реформа може да бъде разгледано и дебатирано", коментира той и допълни, че без промени в основния закон тя не може да стане факт.

Цонев напомни, че предложението на партията е за два различни съдебни съвета - висш съвет на прокурорите и висш съвет на съдиите. Този на прокурорите прави всичко в държавното обвинение и там са само прокурори и избрани от парламента членове. Трябва да се състои от 13 души, като 7 от тях да излъчва Народното събрание, останалите да се определят на регионален принцип.

При съдиите е обратното - 7 да са избрани от съдиите, 6 - от парламента, разясни заместникът на Мустафа Карадайъ.

Според предложението двата съвета ще работят отделно един от друг, а общото е орган, който да бъде излъчен от двата съвета, и да се занимава с бюджета, управлението на имуществото и професионалната подготовка и квалификация на кадрите, допълни той.

По думите му в резултат на натрупания опит от изтеклите 7 г. препоръките на ЕК и на Венецианската комисия ДПС предлага главният прокурор да не бъде член на съвета на прокурорите, като така ще бъде пресечена възможността да кадрува. Отнема му се правомощието преглед на законността в цялата прокуратура. Остават му само методическите указания.

"Ние въвеждаме способ, който позволява прокурор с над 25-годишен стаж, избран на случаен принцип, по време на разследването срещу главния прокурор да има имунитет. Когато разследването приключи, разследващият прокурор ще има право на избор - да остане в прокуратурата или да бъде назначен за член на Върховния касационен съд, т.е. издигаме го до най-висшата степен на магистратските длъжности", посочи депутатът.

По повод казуса със "златните паспорти" Йордан Цонев обяви, че преди години, когато са направени законовите промени, ДПС не е искало да бъде прието инвестиционното гражданство, а сега някой вменява тази роля на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови