Делото за тютюневия склад в Пловдив ще бъде гледано в София

OFFNews 14 април 2016 в 09:33 1990 0

Делото за тютюневия склад в Пловдив ще бъде гледано в София

Делото за съборения тютюнев склад в Пловдив ще бъде гледано в Административния съд в София. Делото е образувано по искане на собствениците на сградата, които обжалват заповедта на Инспектората към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за спиране на всякакви строителни дейности на обекта. 

Решението на пловдивските съдии за прехвърляне на делото по компетентност в Административен съд - София ще забави разрешаването на случая с емблематичната сграда. От инициативния комитет за защита на тютюневия склад се опасяват, че забавянето ще е фатално.

Адвокатите на фирмата обаче поискаха преместване на процеса от Пловдив в София, с мотива, че регионалните инспекторати към НИНКН все още не са създадени, а подписалият заповедта, инспектор Стоилка Игнатова се води на щат в столицата.

Междувременно обилните дъждове влошиха още състоянието на полуразрушената сграда, а една от стените е пред срутване. Затова от понеделник улицата пред нея е затворена за преминаване. Заради неизпълнени предписания за обезопасяване, собствениците ще бъдат глобени с 15 000 лв.

Собствениците пък категорично отказват да укрепват и обезопасят сградата, преди съдът да се произнесе по спорния казус, въпреки заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да я възстановят в оригиналния ѝ вид, в срок от една година. От "Одрин 8" ЕООД дори са депозирали във вторник в Община Пловдив писмо, в което "препоръчват" на градската управа сама да започне да укрепва и обезопасява сградата, тъй като не са в състояние да спазят дадения им срок от 4 дни.

Новият адвокат на собствениците на сградата обяви, че вече има изготвен проект за нейното възстановяване.

"Доколкото разбрах се предвижда част от проекта да бъде направено нещо като музей, който да бъде дарен на общината и съответно да бъдат възстановени 1:1 фасадите и архитекти работят в тази насока", каза адвокат Стефан Гугушев, цитиран от БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови