Делото за Царските конюшни тръгва през октомври

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2019 в 15:12 808 0

Снимка Архив

Съдебният процес по делото за Царските конюшни срещу областния управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова стартира на 3 октомври. 

Веселин Пенев ще отговаря за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост - за това, че като длъжностно лице, в условията на продължавано престъпления не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество. Става дума за бюджетни средства на Софийска област и на държавата в размер на общо 118 439,20 лева, както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

Второто обвинение на Пенев е за това, че като длъжностно лице съзнателно сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на държавата. 

Чрез транслация на притежаваната от държавата част от собствеността на Царските конюшни в полза на „Евротрансбилд“ ЕООД, а не чрез обособяване на реален дял със статут на частна държавна собственост, продал държавната част от недвижимите имоти по занижени цени - за сумата от общо 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност към същата дата в размер на 10 989 000. От действията му са произлезли вреди за държавата в размер на 10 330 130 лв. 

Юлия Цекова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител, дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София – частна държавна собственост,
възложени й от областния управител на област София. От това произтекла щета за Българската държава в размер на 10 330 130 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови