Делото за атентата в Сарафово влиза в спецсъда до 15 юли

OFFNews 17 юни 2016 в 13:49 3614 1

Делото за атентата в Сарафово влиза в спецсъда до 15 юли

Обвинителният акт по делото за атентата на летище Сарафово ще влезе в съда до 15 юли. Това прогнозира главният прокурор Сотир Цацаров. Пред журналисти в Бургас той отчете хода на разследването по терористичния акт, при който на 18 юли 2012 година 35 души загинаха при взрив на автобус с израелски туристи. 

Според главния прокурор забавянето на разследването било заради "реализиране правата на пострадалите израелски граждани, което е постигнато с международна правна помощ". Наблюдаващият прокурор ще има време от 30 дни, за да приключи обвинителния акт и да го внесе в спецсъда.  

По делото обвинения бяха повдигнати на австралиеца Мелиад Фара и канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан. Хасан ел Хадж Хасан е роден на 22 март 1988 г. в Ливан. Мелиад Фара е роден в Австралия на 5 ноември 1980 г.

Приключило е разследването на случая с убития афганистански гражданин край Средец. Причина за забавянето и тук е "реализиране правата на пострадалите", които са роднините на загиналия афганистанец.

"С оглед специфичната обстановка в тази държава използването на традиционните, нормални механизми на международната правна помощ за тяхното уведомяване на практика е невъзможно. Използвали сме всички механизми, с които разполага българското МВнР и специално посолството ни в Кабул. С нашето идване тук бе донесено и уведомлението, касаещо процесуалните права на роднините на пострадалия, подписано в Кабул. Оттук нататък означава, че докъм 23-24 юни наблюдаващият прокурор ще се произнесе по това дело", каза Цацаров.

Той припомни, че делото се води срещу неизвестен извършител, а полицаят стрелец е бил разпитан само в качеството му на свидетел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови