Брюксел включи "Хизбула" в черния списък (обновена)

OFFNews 22 юли 2013 в 12:26 2642 2

Иран отрече да има общо с атентата в Бургас от 18 юли. Снимка: БГНЕС
Иран отрече да има общо с атентата в Бургас от 18 юли. Снимка: БГНЕС

Европейският съюз включи ливанската шиитска групировка “Хизбула” в черния списък с терористичните организации, съобщават днес световните медии. 

За това са се споразумели външните министри от Евросъюза, които са на среща в Брюксел.

До разискването на казуса се стигна, след като от няколко месеца Великобритания се опитва от да убеди партньорите си с в ЕС да впишат военното крило на шиитската групировка в списъка на терористичните организации. Идеята е подкрепена от Германия, Франция и Холандия. Италия, Ирландия и Полша се колебаят, понеже се опасяват, че признаването на организацията за терористична може да дестабилизира Ливан. "За взимането на съответното решение е нужно съгласието на всички страни членки на ЕС", пише руският вестник „Известия”.

Аргументът за вкарването на "Хизбула" в черния списък е, че организацията стои зад смъртоносния атентат в Сарафово преди година. До момента ЕС устояваше на натиска от САЩ и Израел да направи това, заради опасения от засилване на напрежението в Близкия изток.

След решението на ЕС се очаква авоарите на групировката в Европа да бъдат замразени. Санкциите може да включат и забрана за пътуване, а официални лица на ЕС няма да имат право да контактуват с членове на организацията.

"Хубаво е, че ЕС реши да нарече Хизбула с истинското й име – терористична организация. Преминахме един важен етап, като санкционирахме военното крило, замразявайки активите му и възпрепятствайки финансирането му, а по този начин и капацитета му за действие”, заяви холандският външен министър Франс Тимерманс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!