Месец след смъртта на бежанец на границата - полицаят стрелец е "неизвестен"

Юлиан Христов 18 ноември 2015 в 14:14 7532 17

Неизвестен извършител и превишаване пределите на неизбежната отбрана – това са единствените известни факти, които прокуратурата споделя по разследването за смъртта на афганистанския имигрант край град Средец. Още в първите часове след инцидента на 15 октомври от МВР дадоха да се разбере ясно, че е известно кой е граничният полицай, произвел изстрела. Тогава стана ясно също, че до трагичния инцидент се стигнало, след като куршумът рикоширал и улучил право във врата 19-годишния Зияулах Вафа. Днес, повече от месец след инцидента, стрелецът - полицай Вълкан Хамбарлиев, още е свидетел и формално - неизвестен извършител.

Разследването на прокуратурата се води по чл. 119 от Наказателния кодекс, който касае случаите на убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Предвиденото наказание е затвор до пет години. Говорителят на Окръжната прокуратура - Бургас Красимира Кателиева, обясни пред OFFNews, че разследването продължава и към настоящия момент и че повече подробности не могат да бъдат давани. Към момента няма привлечен обвиняем и още не е ясно има ли резултати от балистичната експертиза, която трябва да докаже или отхвърли твърденията за това, че афганистанецът е загинал след рикошет.  

"Нелегално преминалите чужди граждани оказали съпротива, което наложило единият от служителите да произведе изстрел във въздуха. При рикошет е пострадал, а в последствие е починал, един от нелегалните имигранти", обясни на 15 октомври главният секретар на МВР Георги Костов, който дори каза, че на мястото на инцидента веднага са проверени оръжията на граничните полицаи и е установено от чий пълнител липсва един патрон. Нещо повече: Костов обясни, че служителят на МВР, който е стрелял при инцидента, е с дългогодишен опит, а причината за предупредителния изстрел било неравното съотношение на силите - 50 чужденци "на видима възраст 20-30 години, в добра спортна форма" срещу четирима полицаи.

Техниката за водене на разследване срещу неизвестен извършител дава определена свобода на прокуратурата за изхода на делото. Единият вариант е натиск върху свидетелите, а вторият - протакане на разследването, което често продължава с години, докато случаят изгуби обществен резонас.

„Ако разследването се води формално срещу неизвестен извършител, без да е привлечено лицето, за което се знае, че е извършило деянието, има случаи, при които такива досъдебни производства се водят с години. Разпространява се информация, знае се кой е човекът, той е доволно компрометиран, съсипан му е животът. После, като го прекратят, той се опитва да води дело срещу държавата, но няма това право, тъй като не е бил привлечен като обвиняем", обясни пред OFFNews адвокат Михаил Екимджиев.

Впечатлението е, че разследващите работят по подобен маниер рутинно. Излишно е да се коментира и това, че българската прокуратура избягва да работи с правозащитни организации при подобни случаи, които да защитават правата на чуждите граждани. Практика в развитите демокрации е прокуратурата да кани правозащитни организации да представляват интересите и правата на починалия. В конкретния случай няма назначен служебен защитник, а под въпрос е дали и останалите чужденци от групата, задържана край Средец, са имали възможност да се осведомят за правата си. 

"Ако това е така, това означава, че прокуратурата може да разследва каквото си иска, може да манипулира както си иска разпитите на останалите участници в инцидента, особено на бежанците, които едва ли имат добри преводачи и се подписват върху някакви протоколи за разпит без да могат да проверят дали твърденията в тях са верни", обясни адвокат Екимджиев.

Оказва се, че на практика чужденците в конкретния случай наистина нямат достъп до адвокатска защита. Илиана Савова от Българския хелзингски комитет (БХК) обясни за OFFNews, че от комитета представляват един от групата чужденци във връзка с процедура по статута му на бежанец. Правата на починалия не могат да бъдат защитени чрез негови роднини. На българска територия Вафа е бил с братовчед си, но според българското законодателство обаче той не може да го представлява.

Това не са единствените нередности по случая. Докато не бъдат оповестени резултатите от балистичната експертиза, съмненията за траекторията на смъртоносния куршум ще останат. Официално, опирайки се на съдебно-медицинската експертиза, властите оповестиха, че куршумът е рикоширал в бетонната конструкция на моста, под който били задържани чужденците. Това би могло да се твърди дотолкова, доколкото се направи преценка на състоянието на куршума и това дали той е бил деформиран преди да попадне в тялото на убития. За да има правна тежест подобно твърдение, то трябва да бъде доказано единствено от балистичната експертиза. 

"Твърде много са нередностите и обстоятелствата. Още няма яснота какво точно се е случило. Всеки детайл е важен, за да се прецени, първо, дали е имало противоправно нападение от страна на групата чужденци, за да се говори за неизбежна отбрана и, второ, ако е имало такова нападение, всяка подробност е важна за това дали ще се приеме, че е изцяло неизбежна отбрана или има превишение на неизбежната отбрана. Всичко зависи от това как е бил нападнат граничарят, от колко души, въоръжени ли са били или просто са се държали заплашително. Въпросът е дали действително става въпрос за рикошет", обясни адвокат Екимджиев. 

От МВР не дават повече светлина по случая. На запитване на OFFNews за подробности около инцидента, беше изпратен отговор, с който се отказва информация, тъй като тя е обект на разследване и не може да бъде оповестявана. Така остават без отговор въпросите кога точно е засечена групата чужденци преди да влязат в българска територия и какво е било времето за реагиране, за да бъде пресечено влизането им, след като те са попаднали на полицаи чак на 40 км навътре в страната. От министерството обаче са категорични, че интегрираната система за наблюдение в района на Средец е работила. МВР твърди, че всички елементи от системата са присъединени към електрическата мрежа, въпреки че в края на октомври, правителството призна с половин уста, че системата в този участък е изградена, но предстои включването ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!