Държавата пак осъдена заради акция на Цветанов

OFFNews 29 март 2017 в 12:58 7690 7

Държавата пак осъдена заради акция на Цветанов

Държавата ще трябва да плати нови 10 000 лева за поредна шумна акция на МВР от времето, когато то беше управлявано от Цветан Цветанов. Това е обезщетението, което бившият полицай Петър Кунински трябва да получи, след като успя да осъди прокуратурата за воденото срещу него и още петима униформени дело, станало известно като "Частния КАТ", съобщава "Правен свят".

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) и е окончателно. Първоначалния по делото Окръжният съд във Враца уважи иска на пътния полицай, който беше 36 хил. лв. На втора инстанция Софийският апелативен съд също се произнесе в полза на катаджията, но занижи обезщетението до 3600 лева.

Случаят е свързан с акция от септември 2009 г. Тогавашният вътрешен министър Цветанов обяви, че 8 полицаи от Бяла Слатина са задържани, защото рекетирали шофьори и действали като частен КАТ.

"Групата е емблематична в района, от затворен тип и дълго е функционирала. Надявам се оповестяването на подобни акции да има превантивен ефект. Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи", каза тогава Цветанов.

При акцията полицай Кунински е задържан и престоява в ареста до 18 декември. Повдигнатите му обвинения бяха за участие в организирана престъпна група, длъжностно престъпление, продължавано документно престъпление и за държане на оръжия и боеприпаси.

Година по-късно Окръжната прокуратура във Враца свали 3 от обвиненията, а през 2011 г. в съда е внесен обвинителен акт само за едно документно престъпление. На 1 април 2013 г. Районният съд във Враца е оправдал Кунински по обвинението, че е съставил акт на шофьор, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че водачът не е носил талона си и не е спрял на знак "Стоп".

На практика делото е приключило на една инстанция, след като прокурорът не е поддържал протеста пред Окръжния съд във Враца и оправдателната присъда е влязла в сила през октомври 2013 г.

Така делото "Частен КАТ" влиза и в графата за акциите на МВР, които преди години бяха шумно рекламирани от страницата на министерството и лично от Цветан Цветанов, а след това доведоха само до осъдителни решения за държавата. Само по най-известните дела от този период, приключили с оправдателни присъди за подсъдимите, държавата беше осъдена в Страсбург да плати обезщетения за над 220 000 евро.

В списъка е и друго дело за акция в Бяла Слатина - "Касоразбивачите", при която беше задържан шефът на полицията в града Тони Костадинов. След като беше оправдан, Костадинов осъди държавата в Страсбург на общо 5100 евро обезщетение и разноски. По време на арестите за "частния КАТ", Костадинов беше освободен заради липса на контрол върху подчинените си. Те пък твърдяха тогава, че цялата акция е целяла само и единствено смяната на шефа им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

5

ELPIDA

29.03 2017 в 18:15

За кой ли път си откупихме "гениалният" физкОлтурник,
Народе !

21272

3

Гароне

29.03 2017 в 15:51

И това не ми звучи като новина :(

10571

2

Hissarion

29.03 2017 в 14:01

Цв. Цв. се стараеше да е показен като шефчето си. Всичко е било кьорфишеци за пред балъците, които пак го наизбираха, където и да се сложи.