Член на Инспектората на ВСС пробва да си уреди кариерен бонус

OFFNews 28 април 2022 в 11:17 2035 0

Инспекторът в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Любка Кабзималска се опита да се възползва от смутната ситуация с ИВСС и да получи по-висока степен, но Прокурорската колегия на съвета посече желанието й.

Кабзималска пожела да бъде възстановена на длъжност прокурор в Софийската градска прокуратура.

Колегията обаче посочи, че не е налице предпоставка за уважение на молбата й с промените в Закона за съдебната власт, "тъй като към момента на произнасяне е отпаднало основанието за възстановяването ѝ на длъжност с една степен по-висока на заеманата от нея преди избора". В конкретния случай Кабзималска е заемала длъжност в Софийска районна прокуратура, а в искането настоява да отиде в СГП.

Освен това въпреки изтичането на мандата й като инспектор, тя продължава да изпълнява тази длъжност, тъй като липсват данни да е депозирала оставката си пред Народното събрание.

Вчера Върховният административен съд се обърна към КС за тълкуване на два изключително важни за функционирането на съдебната власт въпроса.

ВАС настоява за отговор прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от ИВСС или те продължават да изпълняват своите функции до избирането от парламента на нов главен инспектор, съответно инспектори.

Другото искане за тълкуване от КС е дали е конституционно допустимо преустановяване за неопределено време на дейността на ИВСС поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите и бездействие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере главния инспектор и инспекторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!