ВАС пита КС може ли съдебните инспектори да работят след изтичане на мандата

Подобна хипотеза може да възникне и при отказ на парламента да избере нов Висш съдебен съвет

OFFNews 27 април 2022 в 13:35 1368 0

Върховният административен съд се обърна към КС за тълкуване на няколко изключително важни за функционирането на съдебната власт въпроси - има ли от 2 г. инспекторат; какво ще се случи, ако не бъде избран нов Висш съдебен съвет; какви са последиците от отказа на парламента да избере членове на конституционноустановени органи. 

КС е сезиран от Пленума на Върховния административен съд (ВАС) с единодушно гласувано искане за задължително тълкуване на основния закон, с което да се сложи край на споровете, съобщи "Лекс".

Въпросите са поставени заради кризата с Инспектората към ВСС, но "подобна хипотеза би могла да възникне и по отношение на други постоянно действащи органи, чиито изборни членове са с определен мандат", уточняват от ВАС с намигване към предстоящия избор на нов съдебен съвет.

Мандатът на главния инспектор Теодора Точкова и на членовете на ИВСС изтече преди 2 г. Народното събрание отдавна трябваше да попълни квотата си, но тъй като по Конституция е необходимо мнозинството от 2/3 от депутатите, протака решението си.

Предстои и попълването на ВСС. 

ВАС поставя два въпроса за тълкуване от конституционните съдии:

1. Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или те продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?

2. Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите и бездействие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере главния инспектор и инспекторите?

Върховните магистрати смятат, че казусът с ИВСС е довел до разнородни тълкувания и колебания в актовете на съдилищата. Те припомнят, че историята с ИВСС се повтаря и още първият главен съдебен инспектор Анна Караиванова остана на поста си дълго след изтичането на мандата ѝ заради невъзможността на парламента да избере нов шеф. Тогава тя подаде оставка, а и самият ВАС излезе с решение, което фактически стабилизира актовете на ИВСС от периода след края на мандата ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови