Брендо на свобода, Рим анулира 20-годишната му присъда

OFFNews 24 септември 2015 в 05:59 8275 7

Снимка БГНЕС архив

Касационният съд в Рим анулира 20-годишната присъда за наркотрафик на Евелин Банев - Брендо. Делото му е върнато на Апелативния съд в Милано, който трябва да проведе нов процес до година.

Това стана след заседание, продължило два часа в Рим, по което съдия докладчик беше Клаудио д'Иза, съобщи 24 часа. Още осъдени по "Кокаинови крале" обжалваха присъдите си, но магистратите отхвърлиха исканията им. За тях присъдите на Апелативния съд в Милано трябва да бъдат изпълнени.

Сред тях са българите Тинко Василев Гарев, Николай Силвио Йовчев, Захари Веселинов Марков. В момента Гарев е в затвор в Милано по друга присъда, а Марков е под домашен арест в Рим. 

Софийският апелативен съд (САС) освободи през май 2014 г. Евелин Банев от ареста след близо 2 години задържане и го прати под домашен арест. Той бе аретуван на 16 май 2012 г. , службите се активизираха срещу него, тъй като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го обяви за "кокаинов крал", замесен с международен трафик на дрога в големи мащаби. Последва и екстрадирането му в Италия, където бе осъден. Впоследствие румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят, но родният съд отказа. 

САС оправда Евелин Банев-Брендо по обвинението за пране на пари от наркотрафик, Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда.  През януари се появи информацията, че той е напуснал страната. Междувременно Банев издаде книга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови