Божанов пита защо ВСС мълчи за съгласуването на е-системата си

OFFNews 22 юни 2022 в 10:21 3101 0

Божанов

Снимка БГНЕС

Божидар Божанов

Министърът на електронното управление Божидар Божанов обвини Висшия съдебен съвет, че мълчи по въпроса за съгласуване на системата за електронен избор на членове на ВСС.

Той обяви във фейсбук, че в понеделник от ведомството му са изпратили писмо до ВСС, в което напомнят, че  съветът не е съгласувал с министерството системата си за електронен избор на членове на ВСС, както изисква Законът за съдебната власт.

Министерството е поискало среща за съгласуване в спешен порядък заради избори за съдийската колегия в събота, но не са получили отговор.

Ето какво написа Божанов в социалната мрежа:

В понеделник изпратихме писмо до Висшия съдебен съвет, че не са съгласували с Министерството на електронното управление системата си за електронен избор на членове на ВСС, както изисква Законът за съдебната власт.
Поискахме документи и среща, за да можем да я съгласуваме в спешен порядък, тъй като има избори за съдийската колегия в събота.

Целта е да проверим и потвърдим, че системата отговаря на добрите практики и не допуска манипулации, каквато логика четем в текста на чл. 360б от ЗСВ.

Към момента отговор от ВСС няма. Надявам се още днес това да се случи, за са можем до събота да дадем становище за системата и магистратите да са сигурни в резултатите от вота им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови