Благоевградски общинари уличени в конфликт на интереси покрай пандемията

OFFNews 12 май 2021 в 11:26 1464 0

Двама общински съветници от Благоевград са с установен конфликт на интереси, съобщиха от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров.

На 22 декември 2020 г. общинският съвет в града е приел решение за освобождаване от наеми за някои общински имоти - заведения за хранене, заради пандемията. Месечните наеми на други обекти - открити площи пред такива заведения, пък са намалени.

Предложението на кмета на общината е било докладвано на заседанието на общинския съвет от Красимир Роячки в качеството му на председател на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране, и е прието от общинските съветници. "За" и гласувал и самият Роячки.

Към момента на приемане на това решение „Роячки“ ЕООД е наемател по два договора с общината в Благоевград – за открита площ от 60 кв. м. за поставяне на маси пред заведение за хранене и на открита площ от 74 кв. м. със същото предназначение.

Дружеството наемател е с едноличен собственик и управител майката на съпругата на Красимир Роячки, като преди това е било притежавано от съпрузите. При сключване на договорите с благоевградската община „Роячки“ ЕООД е било представлявано от съпругата на общинския съветник.

КПКОНПИ приема, че гласувайки на 22 декември 2020 г. "за" намаляване на наемите, Красимир Роячки е действал в частен интерес – на майката на неговата съпруга, собственик на ЕООД, което преди това е било и негова собственост. Наложена му е глоба от 5000 лв.

Подобно решение – за намаляване на размера на месечния наем по отношение на договори за общински имоти, наети с търговска цел, общинският съвет е приел и на 13 ноември 2020 г. "За" е гласувала и общинският съветник Гергана Янчева. Решението засяга майката на съпруга й – едноличен търговец, която наема още от 1997 г. общински терен. На него е изграден временен търговски обект от 72 кв. м. Янчева е в конфликт на интереси, като е участвала в приемането на решение, което облагодетелства и свързано с нея лице. Наложена й е глоба от 5000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови