Бившият областен управител на София е оправдан за Царските конюшни

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2021 в 14:06 2094 0

Бившият областен управител на София Веселин Пенев е оправдан по делото за продажбата на Царските конюшни. Заедно с него Специализираният наказателен съд оправда и подсъдимата оценителка Юлия Димитрова-Цекова.

Пенев бе подведен под отговорност за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост - за това, че като длъжностно лице, в условията на продължавано престъпления не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество. Става дума за бюджетни средства на Софийска област и на държавата в размер на общо 118 439,20 лева, както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

Второто обвинение на Пенев е за сключването на три неизгодни сделки от името и за сметка на държавата.

Чрез транслация на притежаваната от държавата част от собствеността на Царските конюшни в полза на „Евротрансбилд“ ЕООД, а не чрез обособяване на реален дял със статут на частна държавна собственост, продал държавната част от недвижимите имоти по занижени цени - за сумата от общо 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност към същата дата в размер на 10 989 000. От действията му са произлезли вреди за държавата в размер на 10 330 130 лв.

Юлия Цекова бе обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София – частна държавна собственост,
възложени й от областния управител на област София. От това произтекла щета за Българската държава в размер на 10 330 130 лв.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Днешната присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред апелативния спецсъд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови