Бивш полицейски шеф и зам.-кмет на Асеновград ще бъде съден след 3-годишно разследване

OFFNews 20 март 2018 в 20:48 12259 0

Снимка ТВ САТ КОМ

Бившият началник на Районното управление на МВР в Асеновград и настоящ зам.-кмет на града Димчо Темелков отива на съд. Той е обвинен за прикриване на престъпление, подкуп и фалшифициране на статистика, съобщи Окръжна прокуратура - Пловдив.

През семптември 2015 г. Димчо Темелков беше арестуван при шумна спецакция на отдел „Вътрешна сигурност” и пловдивската прокуратура. Тогава той бе обвинен, че не е предприел мерки срещу лица, брали орехи от общински дървета. Дни по-късно той беше освободен под гаранция от 2000 лв.

Само два месеца преди показния арест, полицейският шеф в Асеновград беше награден от бившия вътрешнен министър Румяна Бачварова за добра служба, припомня БНР.

Обвинителният акт не влезе в съда, но Димчо Темелков влезе в община Асеновград. През 2016 г. той стана зам.-кмет на града от квотата на партия АБВ. След половин година на поста обаче прокуратурата в Пловдив повдигна нови обвинения към Темелков. Те са залегнали и в обвинителния акт, който прокуратурата в Пловдив внесе днес, близо 2 години по-късно, в съда.  

Димчо Темелков е обвинен още за това, че на 29 август 2015 г. е приел предложение от друго лице да "почерпи", за да упражни влияние върху разследващ полицай от РУ на МВР-Асеновград да освободи арестуван. 

Разследващите твърдят още, че обвиняемият Темелков не е изпълнявал задълженията си като началник на РУ на МВР-Асеновград и е превишил правата си. Те посочват, че бившият полицейски шеф не е регистрирал общо 27 престъпления, като не е докладвал за тях в прокуратурата. Според разследващите това е направено с цел лична облага - повишаване на оценката му като ръководител, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди.

Пловдивската прокуратура установява, че в качеството си на длъжностно лице Темелков е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства. Той е отчел по-малко от действителния брой сигнали за извършени престъпления от общ характер.

Заедно с Темелков на съдебната скамейка ще седне и служител в "Криминална полиция" в районното в Асеновград, който е обвинен, че не е извършил разследване с цел да избави друго лице. 

От прокуратурата посочват, че по делото са разпитани 128 свидетели, назначени са експертизи и са иззети веществени доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!