България ще има не двама, а 10 европрокурори

OFFNews 17 декември 2020 в 14:02 2369 0

Десет вместо двама ще са европейските делегирани прокурори на България, се разбра на извънpeднoто зaceдaниe нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa Bисшия съдебен съвет, на което беше откритата процедурата за техния избор.

Желаещите да са част от новата европейска прокуратура, начело на която е румънката Лаура Кьовеши, имат 30 дни, за да подадат документите си.

За изненадващото петкратно увеличение на българските представители в Европейската прокуратура съдебните кадровици са били информирани от европейския ни представител там прокурор Теодора Георгиева. То става факт след разговор с Лаура Кьовеши преди време, когато от държавното обвинение предупредиха, че двама делегирани прокурори ще са недостатъчни.

Изискванията към претендентите са да са действащи магистрати с поне 8 години юридически стаж и на възраст под 58 г. Освен това трябва да имат статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последната атестация. Към това се прибавя и отлични познания по английски.

В документите си кандидат-делегираните европейски прокурори трябва да посочат какъв опит имат по дела за финансови, данъчни и икономически престъпления и дали са работили по случаи на измама с евросредства.

Тричленна комисия ще реши кои да бъдат допуснати до изслушване, а кога ще е то - ще се уточни по-нататък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови