"Ако съдът осъди Цветанов, ще изгорят и бивши министри"

Владислава Тричкова 18 юни 2015 в 13:27 2685 0

Ако Върховният касационен съд (ВКС) признае за виновен бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за шестте "не"-та, ще трябва да бъдат подведени под отговорност всички бивши министри на вътрешните работи, които са отказвали прилагането на специални разузнавателни средства. Това каза адвокатът на Цветанов Менко Менков пред журналисти. 

Цветанов е подсъдим, заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия специални разузнавателни средства. На предните две инстанции Цветанов получи 4 години затвор.

ВКС трябва да се произнесе в двумесечен срок, но той е препоръчителен. По делото срещу Цветанов този срок изтече на 17 юни. 

Вземането на това решение е трудно, защото ще бъде "съдбоносно" именно заради факта, че ако зам.-председателят на ГЕРБ бъде осъден, то същото трябва да се случи и с бившите вътрешни министри, коментира Менков.

Днес ВКС гледа делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър, по което Цветанов е подсъдим, тъй като е разпоредил да бъдат изплатени близо 50 хиляди лева – средства от отпуски, обезщетения на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, който е получил парите, въпреки че е бил с обвинения за рекет и в Ловешкия арест.

По това дело Софийски градски съд (СГС) и Софийски апелативен съд (САС) оправдаха Цветан Цветанов. 

Софийската апелативна прокуратура обаче обжалва решението на второинстанционния съд, изразява несъгласие с оправдаването на подсъдимия и с искане за отмяна на въззивното решение на САС и връщане на делото за нова разглеждане от друг състав на същия съд.

В съдебната зала Менко Менков бе категоричен, че клиентът му не е извършил престъпление, действал е спрямо закона и е изпълнявал служебните си задължения. 

ВКС трябва да се произнесе и по това дело в срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови