Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Адвокати се обидиха на 'маргинали'. Искат извинение от Владислав Горанов

OFFNews 27 март 2020 в 11:19 14561 0

262-ама адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов да задължат финансовия министър да се извини за думата „маргинали“. Тя бе използвана от Владислав Горанов при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.

Във вторник Горанов обяви, че държавна помощ заради COVID-19 се предвижда за граждани, които се ползват от системата за социална закрила и за работодатели, които искат да запазят своите работници.

„Тези български граждани, които са маргинали, и не попадат в нито една от описаните хипотези са социално изолирани и едва ли можем да направим много за тях. Те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб“, каза тогава финансовият министър.

Затова адвокатите, които са част от т.нар. свободни професии, искат извинение от Горанов и настояват да бъдат включени в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение.

“Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали“, са написали адвокатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови