43-ма арестувани в България при акция срещу финансиране на тероризма

Организатор на престъпната група чужденци е сириец, правили нерегламентирани парични преводи в големи размери

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2019 в 13:24 3655 0

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провежда активни процесуално следствени действия по наказателно производство за престъпления против Републиката на територията на София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. 

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. 

В хода на разследването са иззети са документи, 32 000 евро и др. вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“ - преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз. 

Системата "хавала" за изпращане на пари съществува от векове, тя е неформална и се използва и до днес за пране на пари. При нея преводът на средствата се извършва чрез брокер, който трябва да предостави парите на получателя.