5G вече е реалност в над 200 града в България в мрежата на Виваком

OFFNews 19 август 2021 в 15:20 6836 0

Виваком обявиха най-голямото покритие на 5G мрежа в над 200 населени места и курорта, което, според компанията, е реална възможност новото поколение да стане масово достъпно и България да заеме достойно място на технологичната карта на Европа.

Покритието е основният критерий за използване на 5G мрежата за две трети от българските потребители според данни от проучване сред потребителите на смартфони, проведено в края на юли от агенция Прагматика.

На логичния въпрос защо не скоростта, а покритието е водещият фактор, възможният отговор, който дава по-задълбочения поглед върху изследването е, че потребителите като цяло са доволни от скоростта и качеството на мобилния интернет и в 4G мрежите. Именно високото качество на 4G мрежите е и вероятната причина според Диньо Маджаров, управител на агенция Прагматика, потребителите да търсят от 5G не толкова скорост, колкото по-голяма стабилност и сигурност на връзката, независимо от това къде се намират и колко много хора потребяват мобилен интернет в един и същ момент. Това, че капацитетът и покритието са основни фактори, не изключва скоростта, която се подразбира по условие при новото поколение.

За Vivacom резултатите от проучването потвърждават стратегията за развитието на 5G мрежата, чийто основен фокус е бързо и качествено изграждане на максимално покритие. От компанията вярват, че това е начина новата технология да стане масово достъпна и да отговори на нарастващото потребление.

Интересен факт е, че близо 80% от запитаните изразяват желание да използват 5G, което е ясна индикация, че масово българите са отворени към новите технологии и гласовете на тези, които основно в социалните медии насаждат страхове към новото поколение, са малцинство.

Петото поколение мобилни мрежи привлича голям обществен интерес, което е логично, предвид потенциалните приложения на 5G технологията за изграждане на обществото на бъдещето. Умни градове, автономни коли, автоматизирано производство с масово използване на изкуствен интелект, телемедицина, интерактивни развлечения и образование… независимо, че за хората тези сфери все още изглеждат далечни, те будят любопитство и повишават интереса към технологиите като цяло. Много от тези области тепърва прохождат и предстои да навлязат активно в живота ни, но 5G мрежите вече работят, включително и в България, и то на световно ниво.

-------

Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews