Зоран Заев: Гърция потвърди македонската идентичност

OFFNews 09 януари 2019 в 21:25 2143 0

Имаме ясно и недвусмислено потвърждение на македонската идентичност. Гърция повече не оспорва правото ни на самоопределение. Македонският език ще се използва навсякъде, във всички институции, в Европейския съюз, в НАТО.

Това заяви премиерът Зоран Заев в македонския парламент на заседанието, на което трябваше окончателно да бъдат приети конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие. 

"Уважаеми народни представители, на никой нищо не сме подарили. Процесът по промяна на Конституцията трябва да завърши с изменение на Основния закон с квалифицирано мнозинство. Призовавам ви да преодолеем манипулациите. Целият демократичен свят заяви, че този договор е стъпка, която не произтича от миналото и ни отваря вратите към бъдещето", каза Заев, цитиран от "Фокус".

Той е категоричен, че патриотизмът значи да строиш път за бъдещите поколения. "Уважаеми депутати, вашето позитивно решение ще ни отведе в НАТО. Да се издигнем над нашите разделения“, добави премиерът на Македония.

Заседанието обаче завърши с провал. Народните представители от двете опозиционни партии напуснаха залата. Преди началото на пленарното заседание симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ протестираха пред парламента.

Договорът от Преспа предвижда преименуване на Република Македония в Република Северна Македония и отваря пътя ѝ за членство в Европейския съюз и в НАТО. Той трябва да бъде гласуван с квалифицирано мнозинство от две трети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови