Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Жертвите на земетресенията надхвърлиха 21 хиляди, има риск от епидемия от холера (обновена)

OFFNews 10 февруари 2023 в 07:33 4252 0

Нощна спасителна операция в Кахраманмарас

Снимка Getty Images

Нощна спасителна операция в Кахраманмарас

Повече от 21 000 души са загинали в Турция и Сирия при земетресенията в Турция в понеделник, 6 февруари. Над 18 хил. от тях са в Турция, над 3000 - в Сирия. ООН предупреждава, че пълният обхват на бедствието все още не е ясен, съобщават Би Би Си и Ройтерс.

Спасителите все още претърсват развалините в търсене на оцелели, но надеждите им намаляват повече от четири дни след първото земетресение.

Мразовитите условия застрашават живота на хиляди оцелели, които сега са без подслон, вода и храна.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган нарече земетресението "бедствието на века".

Международните усилия за оказване на помощ се увеличават. В четвъртък Световната банка обеща 1,78 млрд. долара помощ за Турция, включително незабавно финансиране за възстановяване на основната инфраструктура и за подпомагане на засегнатите от земетресенията.

Усилията на 100 000 или повече спасители на място обаче са възпрепятствани от редица логистични пречки, включително недостиг на превозни средства и разрушени пътища.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш предупреди, че пълните мащаби на катастрофата все още се "разгръщат пред очите ни", особено в Сирия, където дългогодишната гражданска война е опустошила страната.

В четвъртък първата хуманитарна помощ на ООН пресече границата със Северозападна Сирия през пропускателния пункт Баб ал-Хава в Идлиб. Този пункт е единственият, чрез който помощта на ООН може да достигне до региона, без да преминава през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Гутериш заяви, че още помощ е на път, и призова Съвета за сигурност на ООН да разреши доставките да се извършват през повече от един граничен пункт.

Мунира Мохамед, майка на четири деца, която е избягала от Алепо след земетресението, заяви пред Ройтерс, че отчаяно се нуждаят от отопление и повече доставки. "Снощи не можахме да спим, защото беше толкова студено. Много е зле", каза тя.

Спасителната група "Белите каски" заяви, че единственият конвой на ООН, който е достигнал до региона, не е съдържал специализирано оборудване за освобождаване на хората, затрупани под развалините. "Това разочарова много в момент, когато отчаяно се нуждаем от такова оборудване, което да ни помогне да спасим човешки животи изпод развалините", заяви групата в Twitter.

Предупреждения за второ бедствие

Десетки хиляди хора в Турция и Сирия прекарват четвърта нощ, криейки се от ниските температури в импровизирани подслони, тъй като са останали без дом в резултат на земетресенията. Ресат Гозлу, оцелял в Югоизточна Турция, който сега живее на пода на спортен комплекс със семейството си, казва, че спасителите са пристигнали едва три дни след земетресението. Добавя, че много хора са останали затрупани под развалините, а други са починали от хипотермия.

"Ако това продължи, може да се стигне до сериозни здравословни проблеми и болести", казва той пред Би Би Си.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че ще настъпи второ хуманитарно бедствие, ако оцелелите не получат "много бързо" достъп до подслон, храна, вода и лекарства. Регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге заяви пред Би Би Си, че служителите на организацията в турския град Газиантеп спят в коли, защото "все още има стотици и стотици вторични трусове".

Д-р Клуге заяви, че общностите в Сирия зависят от водните резервоари, които сега са замърсени. Страната е изправена пред епидемия от холера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!