Жените без деца са бреме за държавата, обяви японски депутат

OFFNews 11 май 2018 в 21:57 5748 0

Японски депутат си навлече обвинения в сексизъм, след като заяви, че необвързаните жени и жените без деца са бреме за държавата, съобщи Би Би Си. 

Канджи Като, който е член на партията на Шиндзо Абе, смята, че младите жени трябва да имат поне по три деца.

Това казвал и на младоженците, когато изнасял речи по време на сватби. Според него по три деца в семейство ще компенсира за семействата, които не могат да имат деца. 

Когато пък срещнел млади жени, които казват, че не искат да се омъжват, Като им казвал, че така ще попаднат в старчески дом и за тях ще се плаща от данъците на децата на други хора.  

Миналата година процентът на децата в Япония падна до най-ниското си ниво от над 100 години насам. Предприетите финансови и други инициативи за насърчаване на раждаемостта не дадоха особен ефект. 

След критиките срещу него заради изказването му, Като първоначално заяви, че няма намерение да се отрича от думите си, тъй като раждаемостта е най-големият проблем за Япония. 

По-късно обаче той разпространи изявление, в което се извини за думите си.

"Въпреки че не съм имал намерение да дискриминирам жените, оттеглям изказването си, защото те може да са били изтълкувани по този начин", се посочва в изявлението. 

Това не е първото подобно изказване на Като. През 2007 г. той описа жените като „машини за раждане” и обяви, че те са длъжни да повишат раждаемостта в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews