Зеленски: Украйна губи до 30 военни дневно, ранените са около 250

Президентът отхвърля възможността за прекратяване на огъня, защото това ще даде време на Русия за почивка

OFFNews 23 юли 2022 в 08:54 4036 8

Зеленски

Снимка facebook

Володимир Зеленски

До 30 украински военни загиват ежедневно в бойните действия срещу руските войски, а около 250 са ранявани, обяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", цитирано от Укринформ.

"В разгара на боевете през май и юни Украйна губеше от 100 до 200 военни на ден, сега този брой падна на 30 на ден и около 250 ранени", посочи той пред изданието.

Зеленски заяви, че ежедневно получава сведения по въпроса от военното командване. За намаляване броя на жертвите е помогнала преди всичко промяната в огневия баланс, настъпила благодарение на ефективното използване от украинските войски на западни оръжейни системи, се казва в публикацията.

Президентът отхвърля възможността за прекратяване на огъня, защото според него това ще позволи на Русия да се превъоръжи и прегрупира, но и да запази контрола над превзетите територии, което като цяло ще допринесе за разширяване на конфликта.

"Замразяването на конфликта с Русия означава пауза, която дава на Русия време за почивка. Те няма да използват тази пауза, за да променят геополитиката си или да се откажат от претенции към бившите съветски републики", заяви той.

По думите му украинското общество смята, че първо трябва да бъдат освободени всички територии и чак тогава може да се договаря какво да се прави по-нататък.

Зеленски допълва, че руският президент Владимир Путин е подценил Украйна, и призна, че руското нахлуване е нанесло значителни щети на западните предприятия и потребители, но благодари на съюзниците за продължаващата помощ от тяхна страна.

Украинските власти съобщиха, че над 1000 руски войници са обкръжени от украинските войски в Херсонска област в Южна Украйна, предаде ДПА. Съветникът на украинския президент Олексий Арестович заяви, че след неуспешен опит да пробият украинските линии руските сили са попаднали в "тактическо обкръжение" недалеч от село Високополие.

Украинската армия предприе няколко контраофанзиви срещу окупационните руски войски в Херсонска област, която в по-голямата си част е под руски контрол още от началните етапи на инвазията. През последните месеци там имаше многократни антируски демонстрации и дори нападения срещу представители на проруската администрация, назначена от Москва, припомня БТА.

Правителството на САЩ обмисля да достави на Украйна американски изтребители, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от ДПА. По думите му Съединените щати в момента "правят някои предварителни проучвания дали е възможно да предоставят изтребители на украинците. Кърби обаче предупреди, че това не е нещо, което би могло да се случи лесно, тъй като интегрирането и използването на съвременни изтребители, разполагащи със сложно оборудване и въоръжение, изисква време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4778

8

137

23.07 2022 в 16:33

Ех, пак един тъжен катър върви след мен и цвили нещастно. Сега последно цвили против цру и техния бивш шеф. Внимавай катърчо, много е жега а ти си дърт и изморен а фабриката за канцеларско лепило на мвр е в летен отпуск. Спри да ходиш по мен катърчо, аз е съм от азб и не предлагам безплатна зоб на бездарни магарета. Още по-малко захар на бучки

2099

6

Mateevk

23.07 2022 в 13:12

Много поучителна история наистина и още по-поучителна препоръка - показваща, че въобще не си даваме сметка за какво иде реч. А иде реч за 22-та армия в света, противопоставяща се успешно вече 5 месеца на 2-рата такава при наличие на дълъг списък от ограничителни условия и местни особености, като например немалък брой рускоговорящи в Украйна, които харесват и чакат Русия да дойде, унищожени всички украински складове с боеприпаси от съветско време в резултат най-вероятно на диверсии, агентура на Кремъл, проникнала навсякъде в Украйна, наложено от Запада ограничение на Украйна да не удря цели наруска територия и ограничена засега военна помощ, липса на военно-морски флот, заплаха за Украйна откъм Приднестровието и Бларус, която само формално още не се включила във вйната, но принуждава украинците да държат на север дстатъчно войски в случай на неприятна изненада от шута на Путин Лукашенко. И още, и още...Та се питам как въобще може да се воюва при всички тези условия...

2550

2

alfakentavur

23.07 2022 в 12:15

А според рашисткия Кремъл са с още три 0 отзад. Просто говорю.
Ти, товарищ, защо на западни езици пишеш? Ще ти съкратят копейките!

-4778

1

137

23.07 2022 в 12:04

Според Р. Бърнс цифрите са с още една 0 отзад. Juat saying
 
X

Да помогнем на украинските деца!