Затварят Айфеловата кула заради протестa на 'жълтите жилетки'

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2018 в 11:16 1040 0

Музеи, исторически обекти и дори Айфеловата кула в Париж няма да работят на 8 декември, събота, заради антиправителствените протести на "жълтите жилетки", съобщи Би Би Си.

89 000 полицейски служители ще бъдат разположени в цяла Франция, като само в Париж те ще са 8 хиляди, заяви френският министър-председател Едуар Филип.

Полицията на Париж призова магазините и ресторантите по централния булевард „Шан-з-Елизе“ също да бъдат затворени, тъй като властите очакват насилие да съпроводи демонстрациите.

„Изправени сме пред хора, които не идват да протестират, а да рушат и искаме да разполагаме със средства, за да не им дадем свобода на действие“, каза Едуард Филип по телевизия Те Еф1.

Компанията, която е оператор на Айфеловата кула, съобщи, че не може да гарантира "адекватни мерки за сигурност" заради заплахата от насилие по време на протестите.

Миналата седмица френската столица преживя едни от най-сериозните размирици през последното десетилетие. Правителството обяви, че oтменя повишаването на акциза върху горивата, предизвикал бунта на "жълтите жилетки", който доведе до смъртни случаи и множество ранени.

Айфеловата кула бе затворена за посещение и на 24 ноември, когато се очакваше протести да има на Марсово поле - зоната зад туристическия обект. Тогава обаче протестите се насочиха към булевард „Шан-з-Елизе“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови