Затоплянето на климата ще увеличи драстично бедността

ОFFNews Последна промяна на 24 ноември 2014 в 16:08 5400 6

Климатичните промени могат да подкопаят усилията да се намали бедността по света, съобщи Световната банка.

В нов доклад относно влиянието на глобалното затопляне се посочва, че рязкото повишаване на температурата ще намали драстично посевите и водните запаси в много райони на земното кълбо и ще повлияе негативно на опитите за борба с бедността.

"Без сериозни и навременни действия затоплянето може да превиши 1,5-2 градуса и резултатът може значително да влоши както международната бедност, така и бедността в самите държави", пише в доклада.

Ако международната общност не успее да постигне целта да ограничи глобалното повишаване на температурите с до 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, ще настъпят суша, жеги и засилване на киселинността на океаните.

При крайната хипотеза температурите да се повишат с 4 градуса, екстремните климатични събития, които досега в най-лошия случай настъпват веднъж на един век, могат да се превърнат в нова климатична норма, посочва Световната банка и прави особено тревожна прогноза за три района на Земята – Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

При такъв "черен" сценарий реколтите от соя могат да спаднат с между 30 и 70 на сто в Бразилия, а добивът на пшеницата да намалее наполовина в Централна Америка и Тунис. Близкият изток и Южна Америка може да бъдат обхванати от небивали жеги. Градовете около Андите ще бъдат заплашени от топящи се ледници.

Изкореняването на крайната бедност – цел, която банката си е поставила в перспектива до 2030-а година, може да се окаже непостижимо при повишаване на глобалната температура с 4 градуса, предупреждава Световната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2014 в 20:17

до:pena
Пено, не знам кво е пушил Иван , ама трябва да разбереме! Явно е много добро!

24.11 2014 в 19:24

Глобално затопляне или застудяване - "...навред кучетата все боси ходят и на сиромаха все му духа през гащите."

24.11 2014 в 18:55

Световната банка препоръчва увеличаване на данъците, за да намалим темповете на затопляне и обедняване!!! :)

24.11 2014 в 16:58

Същите, които днес пищят за глобално затоплюване, през 1975 година вещаеха глобално застудяване. Така искаше тогавашният спонсор. Четете стари вестници, много помага.

24.11 2014 в 16:54

Иване, какво си пушил? Ще видиме как ще се увеличава населението, като цялата планета се превърне в пустиня...

24.11 2014 в 16:44

Да се молим да има глобално затопляне, а не глобално застудяване, защото глобалните застудявания винаги са водили до масови измирания, за разлика от глобалните затопляния, които винаги са водили до увеличаване на населението.