От днес светът живее в дълг към планетата

OFFNews Последна промяна на 19 август 2014 в 14:44 22355 19

От днешната дата населението на света започва да живее "на кредит", тъй като за 8 месеца е изчерпало всички природни богатства, които Земята може да произведе за една календарна година, съобщиха от неправителствената организация „Футпринт нетуърк”, цитирани от АФП.

„През останалата част от годината нашето потребление ще води до нарастващ екологичен дефицит, който ще черпи от запасите на природните ресурси и ще увеличава акумулирания въглероден диоксид в атмосферата”, подчертава организацията.

"Денят на прехвърляне на лимита" настъпва все по-рано през годината, което означава, че човечеството изчерпва „екологичния си бюджет” все по-бързо, казва още организацията.

През 80-те години на миналия век "преломният ден" е бил през ноември. През 1993 година този ден е бил 21 октомври, през 2003 година – 22 септември, а миналата година – 20 август.

Планетата ни има 7,1 милиарда жители, а през 2050 г. населението вероятно ще наброява 9,6 милиарда, което означава, че лимитът ще бъде много по-рано през календарната година, завършват от организацията.

Днес ни е необходима още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на човечеството за една година, посочва Световният фонд за дивата природа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2014 в 14:23

Ако всяко семейство живее в стил събърбия - двуетажна къща с двор, то цялото население на Земята ще се побере на площ по-малка от Тексас.
Според FAO към ООН от десетилетия има излишък на храна, а не обратното.
Проверете по-няколко пъти тезите си преди да замъсрсявате пък информационното пространство.

21.08 2014 в 02:51

Човечеството отдавна "живее на кредит". Надявам се нещата да са добре премислени от Бога, сиреч да е с добра финансова култура

20.08 2014 в 14:05

пълни глупости

20.08 2014 в 13:41

и какво ще стане като свърши "кредита"? да, вярно бой за храна. тези които загубят ще умрат. както умират и винаги са умирали милионите останали организми по света, включително и хората до преди 70 години. къде тук е новината някой да ми каже?

20.08 2014 в 09:51

Кой каквото си надроби това ще си куса!
И няма смисъл да се обвиняваме американските свине или европейските педали,те произвеждат секви ненужни боклуци,но всеки един от нас ги купува.Ако няма пазар няма производство няма замърсяване или поне не толкова.А относно това за населението до 2050 г. споко или ще е 500 млн. за което ще се погрижи една групичка наречена:илюминати,масони,просветлени,или просто находчиви евреи (нищо против евреите), или земята ще се погрижи за вредителите . Така че само не искам да се напрягате или плашите ще биде почистено това което цапа .

19.08 2014 в 18:58

Ами той развиващия се свят цапа понеже там е цялото производство за консумация на незамърсяващия западен свят.

Трябва да стане ясно че има само един свят.

19.08 2014 в 18:52

" ЕС и САЩ намалихя доста замърсяването"

офф-ча главо, какво са намалили фащ бре, като още не са се включили в протокола от Киото?! какво пишеш колкото да не заспиш?
Да те таковам у компетента дървен!

Атанас правилно е написал за политиката на КОНТРОЛ на храните. Ще ти дам още един пример как във фащ е забранено да произвеждаш сам семена и трябва да ги купиш от големите корпорации - Монсанто. Как фермерите гледат "на ишлеме" птици и прасета по календарен срок за дни и часове, собственост отново на корпорации.
Много си назад моето момче, вземи прочети нещо, ако не можеш зда четеш вземи изгледай малко филмчета. има доста из нета, че и преведени на български за такива фашкии като теб.

19.08 2014 в 18:38

Атанас, точно за това не достигат ресурсите. Да не мислиш, че понеже има свръхпроизводство, това означава, че има излишък от ресурси. В капиталистическия строй има свръхпроизводство, защото има свръхпотребление, съответно свръхпечалба. И на шефовете на големите корпорации, същите тези, които правят огромни нефтени петна в океаните, разрушават цели екосистеми, изхвърлят си боклуците в реките и тровят въздуха, хич не им дреме, че докато се заливат с богатства изтискват планетата и я тласкат към ръба. Но същинският проблем е в психиката на всеки от нас. Моята съвест е чиста, понеже взимам само това, което ми е физически необходимо и намирам радостта в други неща, но в душата на средностатистическия капиталист зее една бездънна яма, неосъзната и вездесъща и той никога няма да спре да иска и да трупа, понеже самата система "произвежда" такива хора и после се храни от тях...