Аралско море почти пресъхна

ОFFNews Последна промяна на 01 октомври 2014 в 16:24 25618 10

Аралско море през 1989 г. (вляво) и настоящата сателитна снимка на НАСА (вдясно).

Снимка Russia Today.

Аралско море през 1989 г. (вляво) и настоящата сателитна снимка на НАСА (вдясно).

Някога четвъртото по големина безотточно езеро в света - Аралско море, намиращо се в Централна Азия, вече е почти пресушено, съобщават от "Russia today".

Причините за това са съветски проект за отклоняване на реките с цел напояване на земеделските земи и липсата на дъжд в района.

"Това е първият път в съвременната история, при който източното корито на Аралско море пресъхва напълно. И това вероятно се случва за пръв път от 600 години насам", заяви Филип Миклин, експерт от Мичиганския университет.

Аралско море през 2000 г.

В опит да повишат производството на памук в близките степи през 50-те и 60-те години на миналия век съветските инженери са отклонили двата основни източника на вода за басейна - реките Амударя и Сърдаря. В резултат на това коритото на езерото е било замърсено от химикалите, използвани при отглеждането на реколтата, и е пресъхнало, а останалата вода е повишила солеността си, убивайки по-голямата част от животните в региона и напълно унищожавайки рибната индустрия.

Конкретното пресъхване е свързано с липсата на дъжд в Памирските планини, което е намалило притока на вода към езерото, намиращо се между Казахстан и Узбекистан. Но пресушаването нямаше да се случи, ако не бяха систематичните човешки действия, отбелязват специалисти. Съветските власти признаха за пръв път пагубните последствия през 1980 г., но днес вече малко може да се направи.

Аралско море през 2009 г.

Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели.

Аралско море през 2014 г.

Аралско море през 2014 г. (вляво) и снимка на очертания район с границите на езерото през 1960 г., в зелено е наличието на вода през 2000 г. (вдясно).

През 2005 г. със средства на Световната банка бе построен язовир, който да прочиства водата, която да тече към отделената северна част на езерото, което доведе до частично възстановяване на района, въпреки че площта е една малка частица от общия размер на Аралско море.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2014 в 16:21

До 09.

Не си в час. Имаше проект "Места" за прехвърляне на водите на река Места в Тракийската равнина за поливане чрез сложна система от тръботроводи. И добре, че гърците като разбраха за това безумие така изпищяха та нашите се отказаха. Иначе проекта беше да се прихванат водите на високи коти - 1000 метра над морска височина. И ако това се бе случило цялата долина на Места щеше да стане пустиня без вода. Та да благодарим на гърците , че ни отказаха от това безумие. Те надолу на тяхна територия си построиха голям язовир, който се пълни от Места.

04.10 2014 в 14:17

Да, в самото начало на 80-те разбраха че няма да го бъде, спряха да разчитат на него, и подкараха другите големи проекти. Така и обърнаха южните реки, за да осигурят поне някак 100 милиона души.
Екпертното мнение беше за обръщането и на северните, но държавното им ръководство силово го забрани. Тогава се раждаше екологията, а всъщност надделяха климатолозите, и победиха министерството на селското стопанство и ортаците му.
А виж, и тогава партийните чиновници пищяха истерични лозунги, като тука днешните пиндотролчета.

04.10 2014 в 10:46

Информацията ви е стара. Аралско море отдавна пресъхна и в момента е в сила проект, който трябва да осигури друг водоизточник на памуковите полета, така че да се възстанови водата от Амударя.

03.10 2014 в 02:34

Водата е едно от най-ценните блага на планетата. И никъде не се използва както трябва.
Израел - много по-интелигентно ползват водата (какповото напояване е тяхно изобретение), но въпреки това Мъртво море пресъхва.
Всички големи реки по света са отровени (е сигурно известно изключение правят Амазонка и Конго - много вода и трудно се стига навътре в джунглата за да развиеш каквато и да е индустрия).
Големите езера на С. Америка също са задръстени с токсични отпадъци.
В Тихия океан има огромен участък (стотици на стотици километри) в който теченията докарват боклуци от всякакъв вид (основно пластмаси).
И може да се продължава. Та руснаците не са единствените, макар да са от водещите в 'дисциплината'.

02.10 2014 в 15:58

После имаше и още един проект - да се обръщат Лена и Енисей в канали към Сърдаря и Амударя.
А пък в България - река Струма да стане канал Спартак и да свързва Егейско море със София.
Добре поне, че в северната част на Корея няма големи реки щото тогава някоя червенушка с червенясъл мозък ...

02.10 2014 в 15:41

Батко, ти вече и геокатастрофи ли ползваш да си продаваш синия маймунски задник? Шибани лъже десиденти. Кога си скъса червената партийна книжка, че и почна да пишеш против другарите си, ве сопол!

02.10 2014 в 10:22

Samo taka pak i pak chervenite

01.10 2014 в 23:33

Да бъдем по конкретни - руски диктатор дето е стъпил трева не никне.

Та да продължим с потока...