Запорожие, Украйна: Русия уцели с ''Искандер'' хотел, в който отсядат експерти на ООН

OFFNews 11 август 2023 в 12:40 3079 3

Снимка 24tv.ua

Сега в хотела е бил организиран дневен летен лагер за деца до 13 години. Атаката станала час след затварянето му.

Един човек е убит и 16 са ранени при руска атака срещу хотел "Рейкарц" в Запорожие, съобщи Юрий Малашко, ръководител военната администрация на Запорожка област. Хотелът се използва от хуманитарни служителие и в него обичайно отсядат експерти на ООН. „В името на хуманността призовавам Руската федерация да спазва задълженията си по международното хуманитарно право и незабавно да спре атаките си срещу Украйна“, призова Денис Браун, координаторка на хуманитарната помощ за Украйна.

Атаката на Кремълския режим е извършена в четвъртък вечерта. Малашко съобщи, че в резултат на ракетния удар е починала 66-годишна жена. Сред ранените са и четири деца на възраст 3, 6, 10 и 14 години.

В Запорожкия хотел в момента се е помещавал детски дневен летен лагер за деца до 13-годишна възраст. Латерът работи до 18:00, ракетната атака е настъпила в 19:00. На видеозаписи, споделени в социалните мрежи се вижда момента на удара и писъците на деца които се намират недалеч от мястото на взрива.

Руската армия е осъществила нападението с използването на ракета "Искандер". Целта им е бил именно хотел "Рейкарц" в центъра на града, където често отсядат служители на ООН и неправителствения сектор. Информацията за използването на "Искандер" беше потвърдена от местната полиция.

"Изумена съм да чуя, че хотел в Запорожие, който често е бил използван от персонала на ООН и нашите колеги от НПО за подкрепа на жертвите на войната, току-що е бил подложен на руска атака. Това е напълно неприемливо", каза координаторката на хуманитарната помощ за Украйна Денис Браун в официално изявление. Самата тя всеки път, когато е била в Запорожие е отсядала също в този хотел.

"Моят екип го използва като база по време на многократните ни посещения в града. Това беше базата на групата на ООН, участваща в евакуацията на цивилни от металургичния завод "Азовстал" в Мариупол миналия май", добави Браун.

"Московский комсомолец" от своя страна цитира военния експерт Юрий Кнутов, според когото Военно-космическите сили на Русия са успели да извършат "тип пуск" на ракета, който се е увещал с успех, а ПВО на Украйна е проспала ракетната заплаха. Вероятно руснаците са имали наводчици сред местното население, които са виждали, че в хотела се събират чужденци през последните два дни. Според изданието в резултат на удара по хотела са били ликвидирани 45 наемници от Европа и Латинска Америка, а 70 чужденци са били ранени. Руската страна твърди, че в хотела не е имало деца на детски лагер, каквото съобщават местните власти, а 400 чужденци. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

3

Д-р Мазникуров

11.08 2023 в 20:18

Ей така, просто рушат и убиват безогледно невинни хора, от разстояние, напосоки - като истински изверги и подлеци! Каквито са, и винаги са били. Понеже друго повече от това не могат да направят, наясно са. Вече даже много-много не се хабят и да се опитват да лъжат, то тъй или иначе им е ясно че никой изобщо не им вярва! Освен може би такива като нашите жалки и долни русофилни уроди и парцали, но те са от същата категория като рашистките убийци, така че не се броят. Не им пука, и си мислят че всички все още много ги е страх от тях, и така, "ти ще ме уважаваш и ще трепериш"! Да, ама не! Малките черепчета на кремълско-монголоидните питекантропи мъчително усещат един факт. Че те се изправиха срещу Нещо което не са знаели и очаквали, и чието съществуване отричат, или игнорират. Не са нито HIMARS-и, нито дронове, нито ракети или бронемашини. Това Нещо се нарича Народа на Украйна! Слава и поклон!

22548

2

dolivo

11.08 2023 в 16:15

представям си грухтящи запенени руски генерали чукват стакани с водка за смъртта на шепа чужденци

много изпаднали човеченца

1000

1

Зла свекърва

11.08 2023 в 13:39

Проклети убийци! Господният съд да ги застигне. Стреляли са срещу хотела заради чужденците, които отсядат там. За всяко едно убийство и раняване ще отговарят!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки