Заев: Македонската идентичност и гордост ще останат големи като планина

Скопие: Каракачанов да си говори за българската позиция, ние ще си говорим за македонската. Но да останем приятели

OFFNews 11 ноември 2020 в 22:17 18936 1

Македонската идентичност и гордост са и ще останат големи като планина, без да се налага да правим националистически спектакъл от това, заяви днес премиерът Зоран Заев.

Той съобщи, че се водят интензивни преговори с България и преди идния вторник властите в Скопие ще се опитат да намерят решение с официална София.

Истинските европейски политици трябва да дадат шанс на процеса и да намерят начин да се споразумеят. За това имаме и директната подкрепа на канцлера Меркел, каза Зоран Заев.

А македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров днес отправи следното послание: Каракачанов има задължение и право да представлява българските позиции, както ние имаме задължение и право да представляваме македонските позиции. Ама и те, и ние сме длъжни да се грижим за приятелството. Има някои неща, за които можем да говорим, и някои неща, които не се обсъждат.

Той е категоричен, че нито с България, нито с която и да е друга държава или организация, може да се преговаря "за това кои сме, какъв език говорим и каква е нашата идентичност".

Няма компромис с правото ни на самоопределение. Да бъдеш македонец не застрашава никой друг, а взаимното уважение е основата на всяко истинско приятелство. Това са универсални човешки права, заложени в ценностите на ЕС, коментира още Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

1

Крушата

12.11 2020 в 08:39

Сори, Заев ама можеш да говориш само за северномакедонската "идентичност и гордост". Да не говорим, че колкото по-грандомански са изявленията толкова по-големи комплекси крият.
 
X

Подкастът на OFFNews