За 10 месеца в Мексико откриха 129 тела на убити от мафията

OFFNews 27 юли 2015 в 18:56 6094 1

Поне 129 тела в 60 гроба са открити от мексиканската полиция по време на разследването на случая с изчезналите през септември миналата година 43 студенти, пише АП.

112 от телата са на мъже, 20 на жени, а останалите не са идентифицирани. Според властите останките не са на изчезналите след сблъсък с полицията в град Игуала на 26 септември студенти. Прокурорите твърдят, че студентите са били предадени на наркогрупировка, която ги е убила и изгорила останките им. 

Броят на намерени тела в периода от октомври до май може да надвишава обявения, тъй като в него се включват само случаите, разглеждани от специалисти по масови гробове. 

Над 20 000 души се смятат за изчезнали в Мексико. Особено висок е броят им в щата Гереро, където картели воюват за разпределение на територия и маршрути за трафик на наркотици. Властите твърдят, че младежите не са били замесени в нелегалния бизнес, но престъпниците са ги объркали с конкурентна групировка.

Родители на изчезналите студенти и Националната комисия по човешки права поставят под въпрос представената от властите версия за случилото се. Според недоволните по време на разследването са допуснати 30 пропуска, сред които и основни процедури.

От изчезването на 43-мата младежи всеки месец има протести, предвождани от родители на студентите, като последният такъв бе в неделя, 26 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови