Вучич: Все още нямаме чернова на това, което ЕС иска от нас

OFFNews 16 март 2023 в 21:55 1463 3

Вучич

Снимка БТА

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че Сърбия и Косово са представили пред Европейския съюз своите изисквания за нормализация на отношенията, но ЕС все още не е представил предложение за споразумение в отговор, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Все още не сме получили чернова на това, което ЕС иска. Работих с тях три дни по този въпрос. Ние представихме своето, албанците – тяхното предложение. Нищо не сме получили от Брюксел до този момент и този документ все още не съществува", подчерта Вучич в обръщение към сръбския народ, цитиран от БТА.

Той обясни, че предложенията, които двете страни са подготвили за Брюксел, представляват тяхната визия за споразумението за нормализиране на отношенията Белград-Прищина и как да бъде изпълнено то.

"В предходните дни разговаряхме за това какво е нужно, за да се постигне нормализация на отношенията с Прищина. Нормализация за мен е евфемизъм за признаването на Косово де факто и де юре. Нормализацията, която смятам за нужна, е да имаме по-добри отношения с албанците, отколкото имаме в момента, и да се опитаме да живеем доколкото е възможно заедно", заяви Вучич.

Той подчерта, че срещата в Охрид на 18 март не е "никакъв съдбоносен ден".

"Да продължим да работим за нормализацията на отношенията, да бъдем конструктивен партньор на ЕС, да се придържаме твърдо към нашите червени линии", изтъкна Вучич приоритетите си при преговорите с Косово.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. На 18 март в Охрид предстои поредна среща на сръбския президент с косовския премиер Албин Курти под егидата на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-656

3

McCarthy

16.03 2023 в 23:20

за вас няма да е "чѐрно̀ва̀", а "ка̀фява̀"

345

2

Джендо Джедев

16.03 2023 в 22:48

Докато сте надупени накъм Путландия няма и да имате, шаран застрелян!

-1655

1

ob1

16.03 2023 в 22:19

Като за начало да изплюе руZката патка...