Вучич скандира ''Да живее Сърбия'' в центъра на Скопие

OFFNews 28 януари 2024 в 09:53 6047 7

 Александър Вучич

Снимка predsednik.rs

Александър Вучич в Скопие

„Не се страхувам да кажа, че македонците са ни най-близкият народ, ние по-близък народ нямаме. И ясно искам да кажа, че ние не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо и не очакваме нищо от вас. Искаме само да градим още по-близки и по-добри отношения. Ние не ви молим да променяте конституцията си, това е ваша вътрешна работа. Всичко, което искаме от вас, е да приемете протегнатата ни ръка. Ние нямаме никакви проблеми помежду си“.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на тържественото отбелязване на Деня на Св. Сава в Скопие, съобщава БТА.

Вучич, македонският президент Стево Пендаровски, македонският премиер в оставка Димитър Ковачевски, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и депутати, дипломати и представители на етнически общности присъстваха в събота вечерта в Скопие на тържественото отбелязване на официалния празник на сръбската общност в Северна Македония.

И вие, и ние сме на европейския път и имаме високи цели. Вярвам, че ние в Сърбия, ще утроим нашия БВП до 100 милиарда евро само за 15 години. Това можем да направим и с ваша помощ. На ЕКСПО 2027 в Белград каня Северна Македония да има най-големия щанд, обяви сръбският президент.

Ще ви помолим да запазим най-близките си отношения и никога да не ги покварим. И време е заедно с нашите сърби тук, в Северна Македония, да възкликнем „Да живее Сърбия“, каза Вучич.

Добросъседството, основано на взаимно уважение и равнопоставено сътрудничество, е единствената алтернатива на ретроградните процеси и острата реторика, която за съжаление все по-често се чува в нашия регион. Това традиционно тържествено отбелязване на Св. Сава е още една възможност по символичен начин да потвърдим добрите си намерения и да продължим да изграждаме мостове на сътрудничество между двете приятелски държави, променяйки вековния имидж на нашия регион от проблемна в просперираща част на обединена Европа, заяви македонският президент Стево Пендаровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

28.01 2024 в 20:23

Не, той и на рашистките орки ще им каже същото. Че и на Черна Гора. Няма да мине пред Хърватия и Босна, иначе и на тях би им го казал.

1236

6

БотоксПутю

28.01 2024 в 20:09

"Не се страхувам да кажа, че македонците са ни най-близкият народ, ние по-близък народ нямаме. "

Тоя не се ли усеща, че обижда рушняците с тази реплика?

12078

5

edin slep

28.01 2024 в 14:23

Ха, след като Македония обяви независимост и ние ги признахме, а Жельо Желев им намигна на сърбите да не правят глупости. Тогава македонци ни казваха в Петрич, че когато югославската армия се изтеглила от страната си взели вратите, дограмите и паркета от казармите. Едва ли там хората не помнят репресиите, и българите и албанците ги помнят какви мръсници са сърбите.

С кого не се скараха и биха - словенци, хървати, босняци, косовари, опитаха преврат в Черна гора. Сега путински номера прилагат в Македония.

1005

4

ПР

28.01 2024 в 11:30

И какво от "въоръжената"със съветско въоръжение велико-сръбска армия,другарю?!
Те да са страна-членка на НАТО?!
Слава Богу,ние сме.За мен е далеч по-важно,Тръмп да не се докопа до Белия дом,отколкото брътвежите на пропутинският Вучич и калашниковата им армия.Член Пети на пакта все още е в сила,доколкото знам.

400

3

демотиватор

28.01 2024 в 11:04

А в момента армията на Сърбия е и много по-многобройна, и по-добре въоръжена от българската (виж у нета, не е тайна).
Нек'ви изводи и дългосрочни планове на нивото на вземане на решенията тук ?!

1005

2

ПР

28.01 2024 в 10:31

Точно за този прикрит антибългарски фарс,вече писах.Мноооого си били близки,само платоническа,чиста любов царяла,сръбските им братя,НИЩО не искали от тях/ разбирай,колко са нахални бугарите,дето ги тормозят с претенции/.Нищо югославско не е забравено!Нищо коминтерновско не е умряло!А Лавров и Захарова празнуват поредния успех на Вучич.

788

1

jorj

28.01 2024 в 10:10

Ами ние сме си виновни, по-точно нашите комунисти водени от кпсс съсипаха България! По цял ден по телевизията само комунистите промиват мозъците на българина! До никъде няма да я докарахме така
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика