Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вучич даде начало на 'Балкански поток' в Сърбия

OFFNews 01 януари 2021 в 12:14 1873 1

Снимка ТАСС

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде тази сутрин начало на функционирането на газопровода "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток", съобщи БТА.

В Сърбия вече започна да постъпва природен газ от Русия, съобщи агенция ТАСС. Церемонията на четвърта газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад, беше предавана пряко от информационната агенция.

В церемонията участваха руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, представители на руски компании, участвали в строжа на газопровода.

Руският холдинг "Газпром" започна да доставя природен газ на Сърбия, както и на Босна и Херцеговина, по нов маршрут през Турция и България, се казва в изявление на руската компания.

От Русия газът се транспортира по морския газопровод "Турски поток", след това минава през територията на Турция и през газопреносната система на България, откъдето стига до Сърбия. Оттам той се разпределя за потребители в Сърбия и Босна и Хеццеговина.

Доставките по този маршрут станаха възможни след разширението и въвеждането на нови газопреносни мощности от "Булгартрансгаз" на територията на България и от "Газтранс Нови Сад" на територията на Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!