Води се критичната битка за Мариупол

Украйна: Морски пехотинци се измъкнаха от обсадата на Мариупол. Русия: Над 1000 военни се предадоха

OFFNews 13 април 2022 в 12:57 21020 2

Снимка Getty images

Битката за обсадения украински пристанищен град Мариупол навлиза в решаваща фаза, сочи информация от украинската и от руската страна.

Русия твърди, че украинските военни там са се предали. Украйна отрича и съобщава, че нейните пехотинци са успели да се измъкнат от града, а в същото време отрядът „Азов“ продължава да се сражава, като се е обединил с морската пехота, за която Русия твърди, че се е предала.

Към този час нито един независим източник не може да потвърди тези твърдения.

Британец, сражаващ се за Украйна в Мариупол: Принудени сме да се предадем

Все повече признаци сочат, че Русия може да е на прага на пълното превземане на Мариупол, написа преди минути Би Би Си под заглавие "Критичната битка за сърцето на тази война - Мариупол".

В резултат на добре планирана специална операция неколкостотин морски пехотинци в Мариупол са успели да се измъкнат от вражеското обкръжение и да се присъединят към полка "Азов", съобщи украинският информационен сайт "Обозреватель".

Офицер от бригадата разказва пред Crimestoppedia.net, че въпреки големите трудности, специалната операция е била успешна и в резултат подразделението на 36-та бригада морски пехотинци, носеща името на контраадмирал Белински, се е присъединило към Азовския полк.

"Не мога да ви разкажа подробности, но мога да ви кажа, че сега се присъединихме към Азовския полк. Неколкостотин морски пехотинци са успели да се измъкнат, включително и ранени", разказва офицерът.

Руското министерство на отбраната пък твърди, че над 1000 украински военни са се предали в Мариупол – стратегическо пристанище в Източна Украйна, цитирано от АФП.

"В Мариупол 1026 украински военни от 36-та военноморска бригада доброволно сложиха оръжие и се предадоха", гласи съобщението на ведомството.

От предалите се 162 са офицери, а 47 са жени. Над 100 са ранени.

Украинските защитници на Мариупол са напълно обкръжени вече 43 дни, изправени са пред постоянни въздушни бомбардировки, атаки с балистични ракети, обстрел от кораби и наземна артилерия.

Твърди се, че на 11 април руските сили са използвали отровно вещество с неизвестен произход срещу военните и цивилните жители на града.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви пред журналисти, че повече от 100 000 души са останали в града в очакване на евакуация. Но вицепремиерът Ирина Верешчук посочи, че днес не е възможно да се отворят хуманитарни коридори.

През изминалата нощ обсаденият пристанищен град отново е бил обстрелван. Според украинската армия обект на атаките е било пристанището и металургичния завод "Азовстал".

Би Би Си съобщи, че разполага с доказателства за използването на касетъчна бомба за поразяването на железопътната гара в Краматорск на 8 април. Там загинаха 57 души, сред тях и деца, а десетки ранени са в болница. Касетъчните бомби не са предназначени за унищожаване на военни обекти или бронирани превозни средства, а по-скоро поразяват цивилни обекти и граждани, напомня БНР.

"Не мисля, че в момента може да бъде подписано споразумение, докато виждаме как Русия развива офанзивата си в Донбас. Мисля, че моментът за преговори ще бъде след края на битката за Донбас, когато двете страни ще са наясно с перспективите за тази война", коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

13.04 2022 в 18:51

Ооооо, Спиро, къде се губиш, бе? Да не си заработвал по другите форуми? Беше започнало да ми доскучава. Така де, няма кой да ме развесели. Професионалиста се познава от далече! Коцето как е? Добре ли е? Заплатката върви ли? За един приятел питам...