Влизат в сила новите правила за визи на ЕС

Консулската такса се повишава с 20 евро

OFFNews 02 февруари 2020 в 08:38 4028 0

Актуализираните правила за издаване на визи за ЕС, които трябва да опростят пътуването до държавите от общността и да помогнат за решаването на миграционната криза, влизат в сила днес.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

„Новите правила на ЕС за краткосрочните визи се прилагат по целия свят от 2 февруари 2020 г. Те улесняват легално пътуващите да кандидатстват за виза за влизане в Европа, допринасят за развитието на туризма, търговията и бизнеса, като същевременно предоставят повече ресурси за противодействие на нередовните миграционни потоци и заплахите за вътрешната сигурност на ЕС", се казва в изявлението на Комисията.

Решението за промяна на визовите разпоредби беше взето от Съвета на ЕС миналия юни. "Новите правила ще осигурят по-лесни и бързи визови процедури за легално пътуващите. Те позволяват подаването на заявления от шест месеца до 15 дни преди пътуването, предоставят възможност за попълване и подписване на формуляра за кандидатстване за визи по електронен път, издаване на визи за по-дълъг период на пребиваване за редовно пътуващи”, се казва в решението на Съвета. 

Промените в правилата касаят краткосрочните визи за 22 страни от ЕС, влизащи в Шенген, както и от асоциирани страни, като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Единна краткосрочнна виза, издадена от една от тези страни, позволява пътуване из всички останали за 90 дни в който и да 180-дневен период. Новите правила се прилагат за пътници от всички страни, нуждаещи се от визи, за да пътуват до ЕС. 

Става дума за 105 страни, чиито граждани трябва да имат визи, за да могат да отидат в ЕС. Нищо не се променя за страните, които пътуват безвизово до ЕС.

В същото време ЕС повишава консулската такса от 60 на 80 евро: „За да могат държавите-членки да покрият по-добре разходите за кандидатстване за виза, без да създават пречки за кандидатите, таксата за виза ще бъде увеличена до 80 евро”. 

Новите правила няма да засегнат Обединеното кралство, което вече не е част от ЕС. През 2019 г. те бяха променени, за да предоставят на британските граждани безвизово пътуване до ЕС след Брекзит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови