Вигенин: Спогодбата със Северна Корея е стара, подновява се на 3 години

ОFFNews 13 февруари 2014 в 08:20 9116 9

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Спогодбата за сътрудничество със Северна Корея не е новост. Тя е традиционна и се подновява на всеки три години.

Това каза пред Нова телевизия външният министър Кристиан Вигенин по повод широко дискутираното двустранно споразумение с най-изолираната държава в света. Документът предвижда обмен на опит в областта на образованието, културата и медиите.

"Не мога да разбера защо Бойко Борисов се изказа, че е "потресен" от тази новина, при положение, че и неговото правителство в лицето на бившия външен министър Николай Младенов е подписал спогодбата за предходните три години - от 2010 до 2013, посочи Вигенин.

По думите му става въпрос за рамково споразумение, което предвижда ограничени дейности. В миналото например по него са били организирани участия във филмови фестивали.

Няма как да задължим някогой да отиде да обменя опит, например медиите. Нашите медии едва ли има какво да научат от севернокорейските, но може би те има какво да научат от нас, каза Вигенин. Той добави, че правителството е обмислило внимателно обстановката, преди да поднови документа. Решението за подновяването му е взето в деня, в който става ясно, че между двете Кореи започват преговори, което е положителен знак от гледна точка на дипломацията.

Външният министър съобщи още, че скоро предстои България да поеме председателството на ЕС в Пхенян. "Там ротацията върви по-бързо, защото не всички страни членки имат дипломатически представителства в Северна Корея", посочи министърът. По принцип България ще председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.

Журналистът от "24 часа" Георги Милков - един от малкото българи, стъпвали в Северна Корея - припомни в студиото, че в университета в Пхенян има катедра по българистика. По традиционните спогодби за обмен на опит в тази област дипломанти от Пхенян понякога идват у нас да опреснят познанията си по езика. В библиотеките там също има българска литература, разказа Милков.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх