София ще си сътрудничи с Пхенян в образованието и медиите

OFFNews 12 февруари 2014 в 16:53 20255 55

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

България задълбочава сътрудничеството си с Корейската народнодемократична република в областта на науката, образованието и културата. Това фантастично решение в стил "неновина" взе днес Министерският съвет, одобрявайки проекта на междуправителствена програма за сътрудничество със Северна Корея за периода 2014 – 2017 г.

«Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта», съобщи правителствената пресслужба.

Пресслужбата не пояснява дали България ще черпи опит и знания от тоталитарната далекоизточна държава или режимът на Ким Чен Ун ще изучава опита на далекозападния си партньор. По ирония, протоколното решение на кабинета бе взето точно в деня, когато България официално се срина до 100-то място в класацията за медийна свобода на „Репортери без граници“.

За сравнение, Северна Корея е на предпоследно място сред 180-те държави в класацията, преди Еритрея. Както е известно, тя не блести с постижения в областта на демокрацията, медийната свобода. През януари КНДР се вля в световния новинарски обмен с вестта за екзекуция на цялото семейство на чичото на лидера й Ким Чен Ун. Колкото до приноса й в науката, периодично властите в Северна Корея заплашват света с ядрено оръжие и „изпращат“ свои представители в космоса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!