Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Вето брани правата на европейците в UK след Брекзит

OFFNews 18 септември 2016 в 10:07 6665 2

Робърт Фицо

Снимка AFP

Робърт Фицо

Вишеградската четворка ще наложи вето на всяко споразумение във връзка с Брекзит, което би ограничило правото на хората да работят във Великобритания. Това обяви министър-председателят на Словакия Робърт Фицо.

В интервю за агенция "Ройтерс" Фицо заяви, че Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще бъдат безкомпромисни при преговорите.

Коментарът му дойде ден след първата голяма среща в ЕС, проведена без Великобритания. В края й в петък Фицо заяви, че той и други централноевропейски лидери, чиито граждани съставляват голяма част от мигрантското население от ЕС във Великобритания, не биха допуснали тези хора да се превърнат в "граждани втора ръка".

Но в интервюто си за "Ройтерс" словашкият премиер отива по-далеч:

"Страните от Вишеградската група ще бъдат безкомпромисни. Освен ако не се гарантира, че тези хора са равноправни, ние ще наложим вето на всяко споразумение между ЕС и Великобритания".

По-късно източник от словашкото Външно министерство уточни пред Би Би Си, че премиерът е имал предвид само тези граждани на ЕС, които са живеели във Великобритания по време на референдума за излизането на страната от ЕС.

Чешкият посланик във Великобритания пък отбеляза, че думите на словашкия премиер не са "официално изявление" от името на Вишеградската четворка. Той допълни, че, при цялото си уважение към Фицо, Полша е страната, която има правото да говори от името на групата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

2

Traqn Savov

18.09 2016 в 17:19

Сега ще измислят някой засукана правна врътка, за да избегнат неудобното положение, в което се вкараха англичаните..