Великобритания засилва мерките срещу Русия и Китай

OFFNews 28 април 2019 в 18:56 2828 0

Камара на лордовете

Снимка euractiv.com

Правителството на Великобритания разработва пакет от мерки срещу Русия и Китай, включващи финансовата сфера и разузнаването, съобщава „Сънди Таймс“.

Намерението на кабинета е да задължи всеки от Камарата на лордовете изцяло да разкриват своите бизнес-връзки с Русия и Китай. Става дума за спиране на потока от руски и китайски средства, /наречени от авторите „червени пари“/ постъпващи в страната чрез депутатите, лобиращите компании и лондонското Сити. Освен това се подготвя пакет от закони в духа на новата „студена война“.

Според изданието, британските власти смятат да въведат закон за шпионажа, който ще позволи да се установяват чуждестранните шпиони, работещи в банките и други бизнес-структури във Великобритания. Вече са изработени законодателните мерки, по силата на които ще бъде по-лесно чуждестранните разузнавачи да бъдат прогонвани от страната, дори ако те пребивават съвсем законно. Възможно е да бъдат изгонени сътрудниците на китайската телекомуникационна компания Huawei, ако се установи, че те работят за разузнаването на КНР.

Повод за закона за шпионажа стана инцидентът в Солсбъри, където през март 2018 г. бяха отровени Сергей Скрипал, бивш полковник от ГРУ, и дъщеря му Юлия. За отравянето Великобритания и съюзниците й подозират руските спецслужби, а Русия отхвърля всички обвинения. В коментар пред вестника зам.-министърът на вътрешните работи по въпросите на сигурността Бен Уолъс казва, че реализирането на мерките ще позволи да се гарантира прозрачност на британската политическа система така, че демокрацията да бъде предпазена от хибридните атаки на чужди държави. Той посочва, че в рамките на едно разследване се установило, че 7 от представителите на Камарата на лордовете имат бизнес-интереси, свързани с Русия, а някои от тях за правили публични изявления в подкрепа на Москва. Имена обаче той не разкрива.

„Инцидентът в Солсбъри ни даде урок, че е необходимо да се укрепва отбраната и да се отстраняват пробойните, от които могат да се възползват чуждестранните разузнавачи, за да повлияят на нашето общество и икономиката ни“, посочва Уолъс. Източници на изданието твърдят, че в момента във Великобритания работят повече офицери от чужди разузнавания, отколкото в разгара на „студената война“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови