Великобритания няма да отменя ограниченията скоро

OFFNews Последна промяна на 26 април 2020 в 17:35 1850 0

Снимка gov.uk

Доминик Рааб

Британският външен министър Доминик Рааб, който временно ръководи правителството до възстановяването на премиера Борис Джонсън от заразяване с коронавируса, отказа да обясни как властите смятат да разхлабят въведените преди месец ограничителни мерки и предупреди, че прибързани действия може да доведат до втори пик на заразявания, предаде Ройтерс.

Рааб каза, че правителството проучва начини за излизане от карантината, но добави, че би било безотговорно да се правят публични разсъждения по въпроса. "Намираме се на деликатен и опасен етап и се придържаме към медицинските съвети, научните съвети, със запазване на социалното дистанциране засега, като същевременно си вършим домашното, за да гарантираме, че ще бъдем своевременно готови за следващата фаза", каза Рааб.

Броят на починалите в британски болници от новия коронавирус CO надхвърли 20 000 души, като общият брой вероятно ще е много по-висок, когато се регистрират и смъртните случаи в старчески домове и други социални заведения.

Премиерът Джонсън, който прекара една седмица в болница в началото на месеца, включително три нощи в интензивно отделение, ще се завърне на работа утре, съобщи Рааб.

По въпроса за тестването правителството си е поставило за цел до края на месеца да започнат да се правят по 100 000 теста на ден. На 24 април са извършени под 29 000 теста, а капацитетът в момента е за 51 000 теста на ден, заяви Рааб.

Първоначално Великобритания не въведе почти никави ограничения до края на март. Правителството на Борис Джонсън планираше да работи за изграждането на т.нар. стаден имунитет.